Yargıtay, Savcı Kiraz suikastı davasında cezaları onadı; açlık grevinde ölen sanığın dosyası "vefat" nedeniyle düşürüldü

Savcı Kiraz suikastı davasında Yargıtay'ın temyiz incelemesi sona erdi

Mehmet Selim Kiraz / Fotoğraf: AA

Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmayı da yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın 31 Mart 2015'te İstanbul Adalet Sarayı'ndaki çalışma odasında şehit edilmesine ilişkin davada ceza alan 5 sanık hakkındaki temyiz incelemesi Yargıtay tarafından tamamlandı. 

Dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıklardan Murat Canım'a, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onandı. Daire, sanık Canım hakkında "kasten öldürmeye yardım", "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından kurulan hükmü ise kanunun uygulanmasında hata yapıldığı, bunun da yeniden yargılamayı gerektirmediği gerekçesiyle düzelterek onadı.

Daire, diğer sanıklar Cengiz Özel, Mithat Öztürk ve Deniz Yücel'e "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan verilen hapis cezalarının da onanmasına hükmetti.

Ölüm orucunda ölen sanığın davası düşürüldü 

Sanık Mustafa Koçak hakkındaki "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet ile "kasten öldürmeye yardım", "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlarından verilen 42 yıl hapis cezası ise vefat nedeniyle bozuldu. Koçak, cezaevinde ölüm orucu eylemindeyken ölmüştü. 

Türk Ceza Kanunu'nun 64. maddesinde "Sanığın ölümü halinde kamu davasının düşürülmesine karar verilir" düzenlemesi yer alıyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU