HDP Sözcüsü Günay: RTÜK, iktidarı eleştiren kanallara en acımasız cezaları veriyor

Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Günay, RTÜK'ün muhaliflere karşı iktidarın sopası haline geldiğini savundu

Ebru Günay / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Günay, Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) yönelik operasyonu eleştirerek DTK'yı kriminalize etmeye yönelik kumpaslar kurulduğunu iddia etti. 

DTK'nın Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesinin önünün açılması için kurulduğunu savunan Günay, "13 yıldır da bu mücadeleyi veriyor" dedi.

Günay, DTK'nın Kürt sorunu ve Ortadoğu'daki gelişmeler konusunda birlikte tartışıp ortak politikalar belirlemeye çalışan çok bileşenli bir platform olduğunu söyleyerek, "DTK, şimdiye kadar bütün çalışmalarını, çalıştaylarını ve kongrelerini kamuya açık yürütmüştür" diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İktidar, salgını da muhalefeti susturmak için kullanıyor"

AK Parti'nin baroların seçim sistemini değiştirmeyi öngören yasal düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Günay, teklifin baroları ele geçirmeye dönük olduğunu aktardı.

HDP olarak teklife karşı tam kadro muhalefet ettiklerini ifade eden Günay, şunları söyledi: 

"Baro başkanlarına polis şiddeti uygulayan, itiraz eden herkesi hizaya getirmeye çalışan iktidar, bugün Ankara’da yapılacak olan savunma mitingi öncesinde ‘15 günlük eylem’ yasağı kararı aldı. Yasağa gerekçe olarak pandemi gösterildi. Pandemi meselesinde toplumu sürü bağışıklığına terk eden, Cizre gibi pandeminin kasıp kavurduğu yaşam alanları için parmağını kıpırdatmayan iktidar, salgını da muhalefeti susturmak için gerekçe olarak kullanıyor."

"Aktrolleriniz sosyal medyayı Türkiye7de tam bir çöplüğe çevirdi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyayı kontrol altına almak için planlamalar yaptığını kaydeden Günay, devamında şu ifadelere yer verdi:

"Erdoğan daha birkaç gün önce en çok takipçi sayısına kendisinin sahip kişi olarak övünüyordu. Yasakçı bir zihniyete sahip olsak, kapatırdık savunmaları yapıyordu. Söylediklerinin sonuna daha nokta gelmeden 180 derecelik bir dönüşle: ‘Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Buraları kapatacağız’ dedi. Merak ediyoruz, konuşan kimdi? Ne değişti? 2020 başında ‘sosyal medya tam bir çöplük’ dedi. Kesinlikle biz de katılıyoruz. Sizin aktrolleriniz ve siyasi anlayışınız sosyal medyayı Türkiye’de tam bir çöplüğe çevirdi. İronik olan bunu yine AKP’nin resmi olarak kanıtlaması ve kabullenmesi oldu."

"Esas amaçları dislikeleri cezalandırmaktır"

İktidarın sosyal medyayı kontrol altına almakla muhalifleri engellemeyi amaçladığını ifade eden, Günay, "Erdoğan7ın sosyal medya platformlarını hedef almasının nedeni cinsiyetçi hakaretler değildir. Sosyal medyayı kontrol altına almak istemelerindeki amaç; muhaliflerin seslerini sosyal medyadan duyurmalarının, sosyal medyadan tepkilerini dile getirmelerinin önüne geçmektir. Esas amaçları dislikeleri cezalandırmaktır, #OyMoyYok diyen gençleri cezalandırmaktır. Sosyal medya Türkiye’de tek haber alma aracı." ifadelerini kullandı.

"RTÜK’ün kararını kınıyoruz" 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) muhaliflere karşı iktidar tarafından bir sopa haline dönüştürüldüğünü savunan Günay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm kanalları ele geçirmesi iktidara yetmiyor. Daha iki gün önce RTÜK, bu ülkede muhalif olarak kalabilen Tele 1 ve Halk TV ekranlarını 5 gün boyunca karartma cezası verdi. AKP yanlısı kanallardan katliam çağrılarına çıt çıkarmayan RTÜK, iktidarı eleştiren kanallara en acımasız cezaları veriyor. RTÜK bağımsız bir kurum değil artık. Bu kurum muhaliflere karşı iktidarın sopası haline gelmiştir. RTÜK’ün bu kararını kınıyoruz."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU