Transfer döneminde gözler sözleşmesi bitecek oyunculara çevrildi: Willian, Cavani, David Silva, Pedro, Mario Götze

Koronavirüsün ekonomik olarak etkilediği kulüpler, transferde rotayı serbest kalacak oyunculara çevirdi. Listenin en gözde isimleri, Willian, Cavani, Fraser, Sarr, Vertonghen, David Silva, Adam Lallana, Pedro ve Mario Götze var

Transfer piyasasının başlamasının ardından ligler sona erdikten sonra serbest kalacak oyuncalar da şekillenmeye başladı / Fotoğraf: Reuters

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 180'den fazla ülkede 10 milyon 800 binden fazla kişide görülen ve 520 bine yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, sosyal hayatın birçok alanını olumsuz etkilediği gibi spor organizasyonlarına da büyük bir zarar verdi.

Avrupa Kıtası'nın en önemli uluslararası turnuvası olan 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) başta olmak üzere UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, profesyonel ve amatör ulusal futbol liglerinin yanı sıra 2020 Tokyo Olimpiyatları gibi üst düzey spor organizasyonlarının da ertelenmesine neden olan Kovid-19 salgını, kulüplere ve organizatörlere ekonomik olarak da önemli kayıplar yaşattı.

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi firması KPMG Football Benchmark, Avrupa'nın 5 büyük liginin ekonomik zararının 4 milyar euro olacağını tahmin ettiğini açıklarken, Aktif Bank'ın hazırladığı "Kovid-19 Öncesi ve Sonrasında Futbol Ekonomisi Raporu"na göre, Türkiye'nin en üst futbol organizasyonu olan Süper Lig'in salgın nedeniyle kaybının 1 milyar lirayı bulması bekleniyor.

Pandeminin etkilediği dünya futbolunda transfer piyasası da büyük bir daralmaya gitmeye hazırlanıyor. 

Salgından ekonomik olarak zarar gören kulüpler, transfer politikalarını genç oyuncular, sözleşmesi biten ve bonservis bedeli olmayan oyunculara göre şekillendirecek.

 

Willian - Reuters1.jpg
Willian / Fotoğraf: Reuters

 

En pahalısı Chelseali Willian

Transfer piyasasının nabzını tutan Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre sezonların tamamlanmasının ardından Avrupa'nın önemli liglerinde forma giyen ve sözleşmesi biten oyuncular arasında Chelseali Willian 22 milyon 500 bin euro değeriyle en pahalı futbolcu olarak göze çarpıyor.

Bu sezon Chelsea'de 41 maçta forma şansı bulan Brezilyalı oyuncu, takımına 10 gol, 7 asistlik katkı sundu.

31 yaşındaki Brezilyalı yıldız oyuncu, 2013'te Rus temsilcisi Anzhi Mahaçkale'den 35 milyon 500 bin euro bonservis ödenerek transfer edilmişti.

 

Edinson Cavani - Reuters.jpg
Edinson Cavani / Fotoğraf: Reuters

 

En değerli santrafor Cavani

Fransa Birinci Futbol Ligi (Ligue 1) ekiplerinden PSG'de sezonu şampiyonlukla tamamlayan ve sözleşmesini yenilemeyen Edinson Cavani, 20 milyon euro piyasa değerleriyle en pahalı isimler arasında.

Fransa'da liglerin iptal edilmesinin ardından PSG ile şampiyonluk sevinci yaşayan Edinson Cavani forma giydiği 21 müsabakada 7 gol ve 3 asistlik performans sergiledi.

33 yaşındaki Uruguaylı Cavani 2013'te 64 milyon 500 bin euro bonservisle Napoli'den PSG'ye transfer olmuştu.

 

Ryan Fraser - Reuters.jpg
Ryan Fraser / Fotoğraf: Reuters

 

Boşta kalan Ryan Fraser'ın değeri 17 buçuk milyon euro

Premier Lig ekiplerinden Bournemouth ile sözleşmesi sona eren Ryan Fraser, 17 milyon 500 bin euro değeriyle dikkat çekiyor.

Bu sezon beklenen başarıyı yakalayamayan ve geride kalan 32 haftada 27 puan toplayan Borunemouth'un hücum hattında görev alan Ryan Fraser, forma giydiği 32 maçta 1 gol ve 4 asist ürettti.

Fraser, 2013'te Aberdeen'den 480 bin euro bedelle transfer edilmişti.

21 yaşındaki Fransız stoper Sarr'ın sözleşmesi sona erdi

Ligue 1 ekiplerinden OGC Nice'da forma giyen ve takımıyla sözleşme yenilemeyen 21 yaşındaki Malang Sarr, 16 milyon euro piyasa değeriyle dikkat çekiyor.

Stoper bölgesinde oynayan ve sol ayağını etkili kullanan Sarr, bu sezon Ligue 1'de 19 maçta forma giyerken 1 de gol attı.

Nice altyapısından yetişen Sarr, 2016'da ilk profesyonel sözleşmesini imzalamıştı.

 

Jan Vertonghen-Reuters.jpg
Jan Vertonghen / Fotoğraf: Reuters

 

Tottenhamlı Vertonghen de boşta kaldı

Tottenahm Hotspur'un Belçikalı stoperi Jan Vertonghen de 14 milyon 500 bin euro değeriyle sezon sonu serbest kalacak oyuncular arasında.

Bu sezon Tottenham'da 19 Premier Lig, 3 Şampiyonlar Ligi, 4 Federasyon Kupası olmak üzere toplam 27 maçta süre alan Belçikalı savunmacı, takımı adına 2 gol ve 1 asist kaydetti.

Belçika'da futbola başlamasının ardından Ajax altyapısına transfer edilen Vertonghen, 2012'de 12 milyon 500 bin euro ödenerek Londra ekibine katılmıştı.

 

David Silva-Reuters1.jpg
David Silva / Fotoğraf: Reuters

 

David Silva ve Adam Lallana, 31 Temmuz'da serbest kalıyor

Premier Lig ekiplerinden Manchester City'de forma giyen David Silva ile Liverpool'da oynayan Adam Lallana, 31 Temmuz'da bitecek sözleşmelerinin ardından serbest kalıyor.

12 milyon euro değeri bulunan David Silva, bu sezon Premier Lig'de çıktığı 22 maçta 4 gol ve 7 asist üretti.

 

Lallana - Reuters.jpg
Adam Lallana / Fotoğraf: Reuters

 

30 yıl sonra Premier Lig'de şampiyonluğa ulaşan Liverpool'da bu sezon 15 lig maçında oynayan Lallana ise 1 gol ve 1 asistlik katkı sundu.

David Silva 2010'da 28 milyon 750 bin euro bedelle Valencia'dan Manchester City'ye transfer olmuştu. 

Liverpool Lallana için 2014'te Southampton'a 31 milyon euro bonservis bedeli ödemişti.

 

Pedro - Reuters.jpg
Pedro / Fotoğraf: Reuters

 

Chelseali Pedro, takımıyla sözleşme yenilemedi

Chelsea'nin İspanyol futbolcusu Pedro, 9 milyon 500 bin euro değeriyle sezın sonu serbest kalacak oyuncular arasında yer alıyor. 

32 yaşındaki yıldız oyuncu, 2015'te 27 milyon euro ödenerek transfer edildiği Chelsea ile sezon sonunda bitecek sözleşmesini yenilemedi.

Bu sezon Londra temsilcisiyle 19 kez sahaya çıkan Pedro, 2 gol, 3 asistlik performans sergiledi.

 

Mario Götze - Reuters.jpg
Mario Götze / Fotoğraf: Reuters

 

Mario Götze'nin Borussia Dortmund günleri tamamlandı

Almanya Birinci Futbol Ligi'nde (Bundesliga) bu sezonu Bayern Münih'in ardından ikinci sırada tamamlayan Borussia Dortmund'un yıldız oyuncularından Mario Götze, altyapısından yetiştiği kulübüyle sözleşmesini tamamladı.

28 yaşındaki yıldız futbolcu, sarı-siyahlı formayla bu sezon 21 kez mücadele ederken, 3 gol ve 1 asistlik performansıyla beklentilerin altında kaldı.

Borussia Dortmund altyapısından yetişen Götze, 2013'te 37 milyon euroya Bayern Münih'e satılmış, 2016'da ise 22 milyon euro ödenerek yeniden sarı-siyahlı kulübe dahil edilmişti.

Götze'nin güncel piyasa değeri 10 milyon 500 bin euro.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU