Erdoğan'dan kıdem tazminatı çağrısı: İşveren ve işçi sendikaları gelin bir araya kendi aranızda halledin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır" dedi

Erdoğan, “Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi”nin açılış törenine katıldı / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nden ''Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi''ne canlı bağlantıyla katılarak bir konuşma yaptı.

Bölgedeki yerel yönetimlerin Ergene’nin korunması için hassasiyet göstermediğini ifade eden Erdoğan, "Biz kötü gidişatı durdurmak için Ergene Havzası Eylem Planı'nı devreye aldık" dedi.

“Arıtma tesisleri ağustos ayında faaliyete başlayacak”

1 milyon 238 bin dekar alanı sulayacak, 25 sulama projesinden 24'ü hizmete girdiğini kaydeden Erdoğan, Ergene 1 ile Çorlu 1 Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesislerinin de ağustos ayında faaliyete başlayacaklarını söyledi.

Türkiye’nin dünyada tünel açma makinelerini üretebilen 8 ülkeden biri olduğunu aktaran Erdoğan, “İlgili tüm kamu kurumlarının dahil olduğu bu planı (Ergene Havzası Eylem Planı) yaklaşık 2,5 milyar liralık bir harcamayla ve kararlılıkla hayata geçirdik. Projenin (Ergene) diğer tünelinin de tamamlanmasıyla Avrupa'nın en büyük çevre projelerinden birini hayata geçireceğiz” diye konuştu.

“Sanayi tesisleri salgın döneminde de üretimlerini sürdürdü”

Ergene 2 Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi'nin de 2020 yılı içerisinde tamamlayacaklarını belirten Erdoğan, Yapılan yatırım ile Ergene Nehri’nin su kalitesinin önemli ölçüde iyileşeceğini kaydetti.

Sanayi tesislerinin salgın döneminde de üretimlerini sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, devamında şunları söyledi:

Salgın sürecindeki kayıplarımızı kısa sürede telafi edebileceğimize inanıyorum. Tüm öncü göstergeler, ülkemizin çok ciddi bir sıçramanın eşiğinde olduğuna işaret ediyor. Yatırımdan, üretimden, büyümeden, istihdamdan asla taviz vermeden hedeflerimize doğru yürümekte karalıyız. Mart ayında başlayan, nisanda tüm ağırlığıyla süren, mayıstan itibaren yavaşlayan bu salgın sürecindeki kayıplarımızı kısa sürede telafi edebileceğimize inanıyorum.

“Amacımız işçilerin kıdem tazminatı hakkını korumak”

Salgına rağmen ilk 5 ayda sadece organize sanayi bölgelerinde 520 yeni fabrikanın açıldığı bilgisini paylaşan Erdoğan, yılın son iki çeyreğine güçlü büyüme oranlarına ulaşmayı beklediklerini ifade etti.

Kıdem tazminatı konusunda işveren ve çalışanlarla köklü çözüm bulmak için çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 Her bir işçimizin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak, en başta gelen görevimizdir. Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır

Hep söylerim, işveren sendikaları, işçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledemeyip bunu eğer 'Kabine halletsin.' diyorsanız ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın, böyle bir art niyete ne cumhurbaşkanı olarak şahsım ne de kabinemiz alet olamayız.

Niye kendi aranızda bu işi çözmüyorsunuz? Niye kendi aranızda bunu halledemiyorsunuz? Kendi aranızda halledemeyip ondan sonra bizleri işçimizin ve işverenin karşısında zor duruma düşürmek veya kötü durumda bırakmak mı istiyorsunuz? Bugüne kadar attığımız her adımda nasıl emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak, bu konuda da aynı anlayışla hareket edeceğiz

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU