Bilim Kurulu üyesi Prof. Kara: Bu dalgalanmalar alarm verici

Türkiye’de görülen dalgalanma için ikinci dalga tanımının uygun olmadığını belirten Prof. Kara, “Vakalar tamamen sıfırlanır, 14 veya 21 gün sıfır vaka olur sonrasında yükselir onu anlarım” dedi

Fotoğraf: AA

Bilim Kurulu üyesi Prof. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında görülen vakalardaki dalgalanmanın ciddi bir şekilde alarm verici olduğunu belirtti.

Prof. Kara, Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya konuştu.

Sarıkaya’nın bugünkü köşesinden bir kısım şöyle:

Bazı bilim insanlarının ikinci dalgadan söz ettiği bir dönemi niye bekleyelim ki? Soruyu Covid-19 konusunda en iyi bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Ateş Kara’ya yönelttim… Prof. Dr. Kara, ikinci dalga konusundaki sözlere biraz uzak durdu, yaşananın ilk dalganın “testere dişi yapması” olduğunu belirtti.

Mevcut durum tespitini de şu cümle ile dile getirdi:

“Yaşanan bu dalgalanma kesinlikle ciddi alarm verici dalgalanma…”

Öncesinde ise kürsüdeki tahta önünde öğrenciye ders veren akademisyen nezaketi içinde bu dönem enfeksiyon almanın yararlı olup olmayacağını izah etti… Koronavirüste, suçiçeği, kızamık gibi “Bir kez yakalandık bir daha yakalanılmaz” bakışıyla hareket etmenin olasılığının düşük olduğunu belirtti.

“Dünyada ikinci dalganın tanımı yok” diyen Kara, şu ifadeleri kullandı:

“Vakalar tamamen sıfırlanır, 14 veya 21 gün sıfır vaka olur sonrasında yükselir onu anlarım. Ama Türkiye'de biz bunu görmedik.”

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU