Eski mahkum konuştu: Çin ‘yeniden eğitim’ kamplarında Uygur Müslümanlarına ibadet ve sakalı yasaklıyor

Omir Bekali, Sincan eyaletindeki tutukluluk süresince intihara çok yaklaştığını anlattı

Peter Stubley – The Independent

Çin’in “yeniden eğitim kamplarında” tutulan eski mahkumlardan Omir Bekali, kendilerine zorla domuz eti yedirildiğini, bu merkezlerde ibadet etmenin ve sakal bırakmanın da yasak olduğunu söyledi.

Bekali, Sincan’da Uygurlara ve diğer etnik azınlıklara yapılan muameleyle, insanları inançsız bırakmanın hedeflendiğini kaydetti.

Yetkililerin kendilerine “talebe” diye seslendiğini söyleyen Bekali, bir duvara karşı sıraya sokulduklarını ve her sabah yarım saat boyunca Çin ulusal marşını söylemek zorunda bırakıldıklarını anlattı. 

 

 

Hong Kong Free Press’e konuşan Bekali, “O marşı söylemeyi gerçekten hiç istemiyordum ancak her gün tekrar ettikten sonra içime işledi. Bir yıl sonra bile müzik hala kafamın içinde çınlıyordu” dedi.

Uygur ve Kazak bir aileye mensup olarak Sincan’da doğan Bekali, 2006’da çalışmak için Kazakistan’a taşındı. Mart 2017’de bölgeye geri döndüğünde tutuklandığını söyleyen Bekali, “terör”e yardım suçlamasıyla hapse atıldı.

7 ay sonra Kamaray’daki yeniden eğitim kampına sevk edilen Bekali, burada zincire vurulduğunu söyledi.

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bekali, Müslümanlar için kutsal cuma gününde tutuklulara, İslam’ın yasakladığı domuz etinin zorla yedirildiğini, aşırılık göstergesi olarak görülen ibadet ve sakalın da yasaklandığını belirtti.

Eski mahkumun verdiği bilgilere göre, kampta konuşulmasına izin verilen tek dil Çinceydi. 

Maruz kaldığı işkenceleri paylaşan Bekali, emirleri yerine getirmediği zamansa bir duvarın önünde 5 saat boyunca ayakta tutulduğunu anlattı.

Daha sonra tek kişilik hücreye kapatıldığın aktaran Bekali, 24 saat kendisine herhangi bir yiyecek verilmediğini söyledi. 

 

Bekali, tutukluluğu sırasında nasıl zincirlendiğini gösterirken 

 

Omir Bekali, geçen yıl verdiği başka bir röportajdaysa şu ifadeleri kullanmıştı:

 

Kendini eleştirmeye, fikirlerini ve üyesi olduğun etnik grubu reddetmeye zorlandığın anlardaki psikolojik baskı inanılmaz. Hala her gece gün doğana kadar bunları düşünüyorum, uyuyamıyorum. Bu düşünceler mütemadiyen benimle birlikte.

 

 

Uluslararası kamuoyunda artan eleştirilere geçen hafta yayımladığı ayrıntılı raporla yanıt veren Çin, Sincan’da 13 bin teröristin tutuklandığını ve yüzlerce “terör çetesi”nin dağıtıldığını iddia etti. Pekin yönetimi ayrıca, söz konusu kampları “yatılı okul” şeklinde tanımladı.

Sincan bölgesinde yaşayan 1 milyondan fazla Uygur, Çin yönetiminin, dini aşırıcılık ve terörle mücadele önlemi olduğunu savunduğu gerekçelerle kamplarda tutuklu bulunuyor. 

Kamp koşulları uluslararası düzeyde endişelere yol açarken, perşembe günü bir açıklama yapan İsveç, Uygur Müslümanlarına mülteci statüsü vereceklerini duyurmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU