Netahyanu’nun koridorları

İsrail'deki destekçileri ona büyücü diyorlar. Arap dünyamızda -her ne kadar dil ve isim konusunda kral olsak da- henüz onun için bir lakap bulamadık

Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: Reuters

David Ben-Gurion’un, kendisine yöneltilen “Ekonomi, kültür veya bilim konusunda uzman değilsiniz. Ayrıca siz İsrail’in hayatında olan kimse de değilsiniz? Bunun sırrı nedir?” sorusuna şöyle cevap verdiği aktarılır:

Ben uzmanlar konusunda uzman biriyim.


Buradan onun büyük hedeflere ulaşmasına yardım etmesi için kimi seçeceğini bildiğini anlıyoruz.

Sözün doğruluğundan emin değilim. Nitekim ölülerin ardından aktarılanlar genellikle onların söylediklerinden çok daha fazlasıdır.

Yine de ona nispet edilen bu söz doğruysa da üzerinden uzun yıllar geçti.

Önümde bu mesele duruyor. Bunda, İsrail tarihinde en uzun süre görev yapan başbakan olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren ‘uzman’ Netanyahu’nun durumunun da etkisi var.

Netanyahu, ülkenin karşılaştığı çeşitli sorunların üstesinden gelme ve ülkeyi içerisinde bulunduğu krizden çıkarma konusunda İsrail’in tanıdığı en güçlü adam.

Netanyahu, Ben-Gurion gibi uzmanlar konusunda değil, İsrail ve dünyada en önemli görünen başka bir konuda hatırı sayılır bir uzmandır.

Onun uzmanlığı, ilk ve son hedef olan ‘iktidarda kalmak’ konusunda gerekli güvenli yolların keşfi ya da icadı üzerinedir.

Netanyahu'nun keşfetme veya icat etme konusunda sahip olduğu uzmanlık, İsrail'in iç yaşamının liderlik haritasıyla sınırlı değil. Bunun uluslararası düzeyde de örnekleri var.

Yolsuzluk davasıyla boğuştuğu ve kaçışının imkansız gibi göründüğü bir zamanda uluslararası arenadan önemli bir destek aldı.

Trump, büyük başarılar elde etmek için daha önce yapılmamış her şeyi yapması da dahil olmak üzere tüm ağırlığıyla Netanyahu’nun arkasında durdu.

Aynı şekilde Putin de başarısı için zamanında kendisine vermiş olduğu hediyelerin ardından, İsrail'deki Ruslara ona oy vermeleri çağrısında bulundu.

Netanyahu’yu altın yumurtlayan bir tavuk mesabesinde gören Trump, onun başarılı olması için sunabileceği tüm desteği sundu.

Putin de Suriye’yle ilgili olarak kendisiyle yaptığı anlaşmaları korumak adına desteğini esirgemedi.

Dış koridorlar Netanyahu'nun ilk ve son hedeflerine ulaşması konusunda ne kadar önemliyse, İsrail'de açtığı koridorlar da iktidarını sürdürmesi için o kadar belirleyicidir.

Benny Gantz, hükümete ortaklığın karşılığında tacı Netahyahu’nun başına koydu ve aldığı ganimetten razı oldu.

Birçok kimse Gantz’ın bu bahsinin ‘acemice’ olduğunu düşündü. Çünkü Netanyahu'nun çantası ortağı şaşırtacak hilelerle doludur. Nitekim yeni seçimler bunlardan biridir.

Gantz, hak ettiği şeyi elde edemeyeceğini biliyor. Ortak olmak eşit olmak değildir, hatta muhtemelen ortak bile değildir.

Netanyahu, İsrail hükümetinin başında kalmak konusunda eşsiz bir uzmanlık gösterdi.

Şimdi ise bunu farklı bir alanda denemeye çalışıyor. Görünüşte bile olsa bir Filistin devletinin ortaya çıkma olasılığını ortadan kaldırmak istiyor.

Netanyahu’nun bu bağlamda açtığı koridor, Batı Şeria'da ‘C’ olarak sınıflandırılan arazilerin yüzde 10'u ile başlayan kademeli bir ilhak taktiğinden ibarettir.

Trump haritasında gösterilen tüm alanlarının ilhakı ise daha sonra yapılacak.

Bunu yaptıktan sonra Filistinlilerden geriye kalanlarla ilgili olarak müzakere talep edecek.

Eğer kabul ederlerse sorun yok. Fakat kabul etmezlerse ilhak planının ikinci kısmını oyuna sürecek ve tüm sorumluluğun müzakereleri kabul etmeyen Filistinlilerde olduğunu söyleyecek.

İşte Netahyahu ve onun icat etmiş olduğu koridorlar.

Bu koridorlar, onun iktidarda kalmasında başarılı olmasını sağlıyor.

Böylece kendi meşruiyeti ve kanunları çıkarına olacak şekilde uluslararası meşruiyet dengesini alt üst eden ilk başbakan olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilir.

İsrail'deki destekçileri ona büyücü diyorlar. Arap dünyamızda -her ne kadar dil ve isim konusunda kral olsak da- henüz onun için bir lakap bulamadık.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU