Yazılım sitesi GitHub politik olarak daha doğru terimleri tercih ederek, kullandığı eski dili terk edeceğini açıkladı.
GitHub'un başkanı Nat Friedman Twitter'da şirketin efendi anlamına gelen "master" terimini, başat ve ana anlamına gelen "main"le değiştireceğini açıkladı.
Friedman değişikliği Google Chrome geliştiricisi Una Kravets'e verdiği bir cevapta doğruladı.
Kodlamada "master" kodu, kodun ana sürümünü karşılıyor. Kravets ise yeni terimin daha kısa olduğu, daha kolay aklında kaldığını ve teknoloji camiasındaki siyahilerin de kendini daha rahat hissetmesini sağlayacağı argümanını öne sürdü.
Hamle, George Floyd'un ölümü üzerine başlayan protestoları takiben çoğu şirketin sektördeki ırk temelli sorunlarla ilgili tartışmalar yapmasıyla geldi.
2005'te, GitHub'ın işleme sisteminin erken dönemlerinde "master" ve köken anlamındaki "origin" terimlerini seçen Petr Baudis, bunlar yerine "main" ve "upstream"i (kaynak yönü) seçmiş olmayı "birçok kez" dilediğini belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sitenin ürün yöneticisi Maya Kaczorowski de güvenlik toplumunun (Karl Deutsch'un kavramsallaştırdığı, şiddetin bir araç olarak kullanılma ihtimalinin çok düşük olduğu toplulukları niteleyen bir terim -ed.n.) kodlamada varsayılan terimler olarak neleri tercih edeceğini tartıyor.
GitHub kullanıcıları, proje sürümleri ve dalları için tercih ettikleri terimleri zaten kullanabiliyor ama varsayılan terminolojideki bir değişikliğin dalga etkisi yaratması muhtemel.
Microsoft'a ait internet sitesi 50 milyon geliştiricinin projelerini barındırıyor.
Terminolojiye yönelik 2018 tarihli bir çalışmaya göre eski dil "ırkçı kültürü yansıtmakla kalmıyor, onun güçlenmesini, meşrulaşmasını ve sürekliliğini de sağlıyor."
Öte yandan GitHub daha kapsayıcı olmak adına ifadelerini değiştiren tek internet sitesi değil. Apple'da çalışan mühendis John Wilander da kullandığı terminolojideki "kara liste" (blacklist) ve "beyaz liste" (whitelist) terimlerini "engellenenler listesi" ve "izin verilenler listesi" şeklinde değiştireceğini Twitter'da yazdı.
LinkedIn'de çalışan mühendis Gabrial Csapo da "bu ifadeleri kullanan... bir dizi kütüphaneye konuyu açma sürecinde olduğunu" söyledi.
Başka pek çok kuruluş, önceki yıllarda değişiklikler yapmıştı. Drupal, 2014'te kodlarında "master" ve "slave" yerine birincil anlamına gelen "primary" ve kopya anlamındaki "replika" terimlerini kullanmıştı.
Python programlama dili de 2018'de bu tip referansları kaldırmıştı.
Google'ın geliştirdiği açık kaynaklı tarayıcı projesi Chromium da daha kapsayıcı dil için değişikliklere gitmişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer
© The Independent