Bir grup faytoncuya göre Adalar’daki turist azlığı atların gitmesinden dolayı

Adalar’da sık sık eziyet görüntüleriyle gündeme gelen atlar artık taşımacılıkta kullanılmayacak ancak yeni uygulamaya karşı çıkan bir grup var

İstanbul Adalar'daki bakımsızlık ve gördükleri eziyetle sürekli tartışılan atlar ile adanın sembollerinden faytonlar yıllardır gündemden düşmedi.

Son olarak Ruam hastalığı nedeniyle 81 atın itlafı tartışmaları iyice alevlendirince tarihi karar gecikmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin atları satın almasıyla yıllardır beklenen elektrikli fayton uygulaması da kesinleşti.

Ancak adadaki 6 faytoncu, araçlarını satmadı.

Faytonunu satmayan Şahin Tuntel, 30 yıldır faytonculuk yaptığını söyleyerek, “Adalarda 277 fayton vardı. Şu anda biz sadece 5 arkadaşla beraber 6 tane faytonumuzla adada direniyoruz. Bu nostalji, bu kültürü yok etmemeye çalışıyoruz. Çünkü bizim derdimiz nostaljiyi bu adada yaşatmak. Bizim de sesimizin duyulmasını istiyoruz, bu konuda herkesten yardım bekliyoruz. Adalı insanlar da bundan hoşnutluk duyuyor çünkü bu geleneğin, bu tarihin bir anda bitirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden istediğimiz tek şey burada rahatça şu kültürü yaşatabilmek” dedi.

Kovid-19 dolayısıyla değil, atlar gidince canlılık gitmiş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken Adalar’da kimsenin olmamasının sebebini “atlı faytonların kaldırılmasına” bağlayan Tuntel, “Büyükada şu anda gördüğünüz gibi hayalet şehre dönmüş durumda. Faytonlar kalktığından beri adada hiçbir canlılık veya turist kalmadı. Adalarda toplamda 277 tane fayton var. Heybeliada, Büyükada ve Burgazada olmak üzere. Şu anda toplam kalan fayton sayısı altı tane. Bunlar da gerçekten adayı seven ve adada yaşayan, çoluk çocuğunu ikamet ettiren, bu kültürü yaşatmak isteyen insanlardan ibaret” diye konuştu.

AW040960_01.jpg
Adalar'da atlı faytonların yerine kullanılacak elektrikli araçların bir kısmı Büyükada'da görüntülendi. (Fotoğraf: İHA)​​​​​​​

 

"Kültür açısından sıkıntı"

“Bu kadar turist çeken, bu kadar ilgi gören bir sektörü bir anda bitirmek akıl alacak iş değil” diyen Tuntel, “Dünyada faytonla ulaşım bir tek bu adalarda vardı. Bu dünyada tek bir örnekti, ona da sahip çıkamadık. Benim atlarım da şu anda İSPARK'ın aldığı atların içerisinde kalıyorlar. 6 aydır bu hayvanlar içeride hapis kalmış gezemiyorlar, dolaşamıyorlar. O yüzden her konuda bir sıkıntı yaşıyoruz hem hayvanlar açısından hem de ada ve kültür açısından burada bir sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Adalarda yaklaşık 5 bin adet akülü araç olduğunu söyleyen Tuntel, “Sonuçta dört tekerlekli radyasyon saçan bir araç, fosil yakıtlı bir araç. Biz diyoruz ki bizim 6 tane faytonumuz kalmış. Biz bunu nostalji olarak burada da yaşatmak istiyoruz” dedi.

 

İHA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU