Bahçeli: Irak Türkmenleri sürekli hak mahrumiyetlerine uğruyor

Türkmenlerin yeni kurulan hükümette gözardı edilmesini “tarihi ve trajik bir yanlış” olarak niteleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Irak toplumunun siyasi ve toprak bütünlüğü, Türkmenlerin siyasi sorumluluk almasına bağlı” ifadelerini kullandı

Bahçeli: Bu ülkenin (Irak) iradesine ipotek koyan ABD-İran rekabeti de tavizkar politikaları güçlendirmektedir / Fotoğraf: AA

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Irak’taki Siyasi Gelişmeler ve Hükümet Kurulma Sürecinde Türkmenlerin Dışlanması” başlıklı bir yazılı açıklama yaptı.

“Irak Türkmenleri sürekli hak mahrumiyetlerine uğruyor”

Türk milletinin, daima soydaşlarının yanında olduğunu vurgulayan Bahçeli, Irak Türkmenlerinin mensubu oldukları toplumunda ve siyaset alanında sürekli hak mahrumiyetine uğradığını savundu.

“Irak Başbakanı, Türkmenlere verdiği sözleri birer birer çiğnemiştir”

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in, 9 Nisan’da Mustafa el Kazımi’ye hükümet kurma görevini verdiğini hatırlatan Bahçeli, Kazimi ve 15 bakan güvenoyu alırken, bazı bakanların alamadığını belirtti.

Irak’ta "siyasi kültür zafiyeti", "mutabakat eksikliği" ve İran ile "ABD etkisinin" yaşandığını ifade eden MHP lideri, “Bakanlar kurulunu tam olarak teşkil edemeyen Irak Başbakanı, Türkmenlere verdiği sözleri birer birer çiğnemiştir” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda IŞİD kaynaklı terör eylemlerinin arttığını, Irak’ın toplumsal yapısının yeniden riske atıldığını ve istikrarsız yapının derinleşmeye başladığını belirten Bahçeli, “Bu ülkenin iradesine ipotek koyan ABD-İran rekabeti de tavizkar politikaları güçlendirmektedir. Irak’ın üzerine çöreklenen nüfuz mücadelesi Iraklıların baskı ve dayatmalara bütünüyle münhal ve müsait hale gelmesine yol açmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkmenler, mezhebi cepheleşmeye tevessül etmeyen…”

Türkmenlerin yeni kurulan hükümette gözardı edilmesinin tarihi ve trajik bir yanlış olduğunu ve bu yanlışın ağır sonuçları olacağını savunan Bahçeli, “Türkmenler, mezhebi cepheleşmeye tevessül etmeyen, sanal ayrım ve ihtilaflara pirim vermeyen yüksek bir şuuru temsil etmektedir” dedi..

Bahçeli’den ‘Resmi muhatap Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ve dava arkadaşları’ vurgusu

Türk milletinin Türkmen kardeşlerinin sonuna kadar arkasında olduğunu belirten MHP lideri, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

Resmi olarak muhatap alınması gereken Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’nin dava arkadaşlarıyla birlikte yürüttüğü mücadele, haklı ve onurludur. Irak’ın dirlik ve istikrara kavuşabilmesi için katılımcı, güçlü ve her kesimi içine alan müessir bir siyasi iradeye ihtiyacı vardır. Türkmenlerin temsil edilmediği bir hükümet ahlaki ve siyasi tartışmalarla itibar kaybedecek, inandırıcılığı ve yaptırımı devamlı sorgulanacaktır.

“Irak toplumunun siyasi ve toprak bütünlüğü, Türkmenlerin siyasi sorumluluk almasına bağlı”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin Türkmensiz Irak yönetiminin güven vermeyeceğine, gelecek vaat etmeyeceğine inandığını belirten Devlet Bahçeli, Irak toplumunun siyasi ve toprak bütünlüğünün Türkmenlerin siyasi sorumluluk almasına bağlı olduğunu aktardı.

Bahçeli, aksi takdirde ne Irak sorununun biteceğini ne de parçalı toplum yapısıyla fiili işgal ve esaretin son bulacağını ileri sürdü.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU