Yüzde 100 yerli üretimle akıllı maske: Bir kişinin sağlığının nasıl olduğunu kendisine de işverenine de bildiriyor

Yerli üretici Coronity Sağlık Teknolojileri’nin geliştirdiği uzun ömürlü coromaxx adlı maske, kullanıcının solunum, öksürük ve vücut sıcaklığı verilerini analiz ederek sağlık durumu hakkında dijital ekranından anlık bilgi veriyor

2020 yılında İstanbul’da kurulan sağlık teknolojileri üreticisi Coronity Sağlık Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin geliştirdiği uzun ömürlü maskeler hem Türkiye’de hem dünyada ilgi görüyor. 

Yüzde 100 yerli üretimin sonucu olarak ortaya çıkan coromaxx adlı maskeyi bu kadar popüler yapan ise maskeyi takanın sağlık durumu hakkında bilgi vermesi. 

Şirketin CEO’su Mehmet Irmak, Dünya Gazetesi’ne verdiği röportajda koronavirüs salgını öncesi tekstil sektörüne “Nesnelerin İnterneti” teknolojisini, yapay zeka destekli üretim takip cihazlarını ve yazılımlarını geliştirdiklerini anlattı. 

Çok tehlikeli tekstil tozuna maruz kalarak yıllarca çalışmak zorunda kalan insanların sağlığını korumak ve sağlık verilerini takip etmek üzere hâlihazırda bir maske projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Irmak, “Pandemiyi önlemede en önemli unsurun solunum yollarımızı korumak olduğunu öğrendiğimde ise elimizdeki maske çalışmasını da bazı güncellemeler yaparak korona sürecine uygun hale getirdik” dedi. 

Mehmet Irmak’ın aktardığına göre maskenin burun kısmında yer alan led ışık, yeşilse 'sağlıklı', sarıysa 'sağlığına dikkat et' ve kırmızıysa 'doktora görünmeniz lazım' şeklinde kişilere bilgilendirme yapıyor. 

İşverene de haber veriyor

İnsanların iş hayatlarına nasıl döneceği ile ilgili konuyu da ele aldıklarını söyleyen Coronity CEO’su, Yazılım ekibimiz, maskemizle işyerlerinde bağlantı kurarak çalışan sağlığını takip edebilecek bir yazılım geliştirdi.  Bu yazılım, işyerinde takılan maskelerden topladığı solunum ve öksürük durumu ile vücut sıcaklığı verilerini analiz ederek, işverene işyeri sağlığı konusunda bilgi veriyor” dedi. 

Irmak, böylece hastalık belirtisi gösteren bir çalışan olduğunda bunu derhal işverene bildirildiğini ve o kişinin bulaş riski yaratmadan sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlandığını kaydetti.

10 Haziran’dan itibaren yurt dışında satışa sunulacak

Coromaxx maskeyi “sınırsız kullanım” mottosuyla ürettiklerini aktaran Mehmet Irmak, en büyük avantajlarının değiştirilebilir filtre yapısı olduğunu söyledi. 

"Maskeyi aldıktan sonra sadece filtrelerini değiştirerek ömür boyu kullanabilirsiniz” diyen Irmak, 19 Mayıs itibariyle Türkiye’de satışa sundukları maskeyi 10 Haziran'dan sonra da ABD, İngiltere, Rusya, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa’da piyasaya sunacaklarını belirtti. 

İnternetten sipariş verilebilen maskenin Türkiye fiyatı 499 lirayken, yurt dışı fiyatı 99 euro. Ağustos itibariyle de bazı süpermarketlerde Coronity satış noktaları açılacak.

Yaz için de havalandırmalı maske

Yaz aylarında yükselen sıcakları da dikkate aldıklarını ifade eden Mehmet Irmak, “Havalandırma özelliğine sahip yeni bir tasarımı da üretime hazırladık. Corosphere adını verdiğimiz bu maskeye aslında Coromaxx’ın klimalı ve günlük sosyal yaşam için hazırlanmış versiyonu bile diyebiliriz. Şu anda test süreçleri tamamlanmakta, testlerin hemen ardından halkın kullanımına sunacağız” diye konuştu.

 

Dünya Gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU