Belçika'da ırkçılık karşıtları Sömürgeci Kral 2. Leopold'un heykeline zarar verdi

Aktivistler ayrıca ülkedeki Kral II. Leopold'un tüm heykellerinin kaldırılmasını talep eden online imza kampanyası başlattı.

Belçika'da sömürge döneminde Afrika ülkesi Kongo'da soykırım gerçekleştiren Kral 2. Leopold'un başkent Brüksel'deki heykeline zarar verildi.

ABD'li siyahi George Floyd'un Minnesota eyaletinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi Belçika'da da gösterilere neden oldu.

Brüksel'in bazı bölgelerinde başlayan protestolar sırasında göstericiler ile polis arasında gerginlikler yaşandı.

Gösteriler sırasında bir grup protestocu, Belçika Kralı 2. Leopold'un heykeline çıkarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti bayrağını açtı. Göstericiler, "katil" sloganları attı.

 

İmza kampanyası başlatıldı

Kral 2. Leopold'un Gent, Antverp, Halle, Ostende ve diğer kentlerdeki heykelleri de aynı şekilde kırmızı bir renge boyandı. Birçok heykel göstericiler tarafından tahrip edildi.

Aktivistler ayrıca ülkedeki Kral II. Leopold'un tüm heykellerinin kaldırılmasını talep eden çevrimiçi bir kampanya başlattı.

 

Uluslararası kampanya sitesi "Change.org"da imzaya açılan dilekçede, "Haziran sonuna kadar Kral 2. Leopold'un büst ve heykellerinin kaldırılması" çağrısında bulunuldu.

Kongo'nun, Belçika'nın sömürgesi olduğu dönemde görevde olan Kral 2. Leopold'un heykellerinin sokaklardan kaldırılması için başlatılan imza kampanyasına şu ana kadar yaklaşık 55 bin kişi destek verdi.

 

Kampanyanın bitiş tarihi olarak Kongo'nun bağımsızlık günü olan 30 Haziran belirlendi.

Tarihçiler, 1800'lü yılların sonunda Kral 2. Leopold'un sömürgeci rejiminde milyonlarca Kongolunun yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Kral 2. Leopold, aynı zamanda Kongo'dan "köle" olarak getirdiği insanları, Belçika'daki hayvanat bahçelerinde "teşhir etmesiyle" biliniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU