Irak’ta halk sokağa çıkma yasağına tepki gösterdi, polis göstericilere sert müdahalede bulundu

Babil vilayetinin merkezi El-Hille ile Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde göstericiler sokağa çıkma yasağına karşı gösteri düzenledi. Polisin göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullandığı iddia edildi

Irak'ta normal yaşama dönüş sürecinde koronavirüs (Kovid-19) salgını vaka sayısında ciddi artışlar yaşanması üzerine Bağdat merkezi hükümeti bir haftalık, Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) de 1 Haziran’da 6 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Bunun üzerine güney kenti Babil vilayetinin merkezi El-Hille’de onlarca kişi, salgın vakalarında artış görülmesi nedeniyle yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine tepki amacıyla yürüyüş düzenledi.

Yasağa aldırmayıp sokağa çıkan çok sayıda kişi, yerel yönetimden ve güvenlik güçlerinden hayatın normale dönmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Sokağa çıkma yasağı koronavirüsten beter”

Lastik yakan göstericilere güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi. 

Göstericilerden Eyad es-Saidi, "Hükümet, halkın sabrının tükendiğini bilmeli. Sokağa çıkma yasağını kaldırmalı ve salgınla mücadelede başka yollar aramalı. Rızkını taksicilik yaparak ya da dükkan işleterek kazananlar için sokağa çıkma yasağı koronavirüsten beter" dedi.

"Göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullanıldı" iddiası

Benzer bir gösteri de Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde gerçekleştirildi.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle işyerlerini açamayan Süleymaniyeli göstericiler, salgın nedeniyle alınan 6 günlük sokağa çıkma yasağının ekonomik sıkıntılara yol açtığı gerekçe göstererek tepkilerini ortaya koydu. 

Süleymaniye’de protesto gösterilerini düzenleyen göstericileri dağıtmak için güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığı iddia edildi.

Gösteride gerçek mermi kullanımı nedeniyle kaç kişinin yaralandığına ilişkin ise her hangi bir bilgi verilmedi. 

Irak’ta can kaybı 235’e yükseldi

Öte yandan gerek merkezi hükümetin gerekse bölgesel hükümet yetkilileri, alınan önlemleri gerekliliğinde ısrarlı.

Koronavirüs graifiğinin yeniden yükselişe geçmesi nedeniyle böyle kararların alındığını savunan hükümet yetkilileri, koronavirüs vakalarına ilişkin bilgileri de paylaştı.  

Irak Sağlık ve Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açılan açıklamada, son 24 saatte 13 bin 463 test gerçekleştirildiği ve 519 kişinin testinin pozitif çıktığı belirtildi.

Son açıklanan verilerle birlikte şimdiye kadar 7 bin 387 kişi koronavirüs vakası tespit edilirken, bunlardan 2 bin 508 kişi sağlığına kavuştu, 235 kişi ise yaşamını yitirdi.

Ülkede 3 bin 644 kişinin tedavisi devam ederken, 46 kişi ise yoğum bakımda tutuluyor.

IKB’de vaka sayısı 849’a çıktı

1 Haziran’da ikinci defa sokağa çıkma yasağı ilan eden IKB’de, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre son 24 saatte 4 kişi daha yaşamını yitirdi.

Açıklanan son veriler ile birlikte Irak Kürdistan Bölgesi’nde toplam vaka sayısı 849’a yükseldi.

Koronavirüs salgınına yakalananların 434’ü sağlığına kavuşurken, 14 kişi de hayatını kaybetti.

Kerkük’te vaka sayısındaki hızlı artış endişeye yol açtı 

Kerkük Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Kerkük'te son bir günde 10'u çocuk 48 kişide Kovid-19 tespit edildiği belirtildi.

Kentin çeşitli bölgelerinde yapılan testlerde yeni vakalar tespit edildiği aktarılan açıklamada, çocuklara da virüsün bulaşmış olmasının endişe verici olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Kerkük'te Kovid-19 hastalarına yönelik acil şekilde bir hastane yapılması için Bağdat hükümetinden destek istendi.

Virüse yakalananların tamamı karantinaya alınırken vaka sayısının artmasından endişe ediliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU