Koronavirüs Afrika ekonomilerini vurdu: 69 milyar dolar zarar

Afrika ekonomileri, yeni tip koronavirüs sonrası yaklaşık 69 milyar dolar kaybetti. Salgın yoksulluğunu artırdı

Koronavirüs Afrika ekonomilerini vurdu / Fotoğraf: Reuters

Birlemiş Milletler (BM) Afrika Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Vera Songwe yaptığı açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında kıtadaki karantina uygulamalarının başından bu yana büyüme oranını düşürdüğünü ve yoksulluğu artırdığını söyledi.

Songwe, 42 ülkenin kısmi veya tam zamanlı olarak hayatı kısıtlaması nedeniyle yaklaşık 69 milyar dolarlık bir ekonomik kayıpla karşılaşıldığını belirterek, “Eğer şanslıysak yüzde 3,2’lik büyüme oranı yüzde 1’e gerileyecek” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Turizm ve hizmet sektörü zor durumda

Çok sayıda ülkede insanların, yurt dışından akraba ve tanıdıklarının gönderdiği paralara bağımlı bulunduğunu hatırlatan Songwe, turizm ve hizmet sektörünün de zor durumda olduğunu ifade etti.

Songwe, ekonomideki bozulmanın sosyal eşitsizliğin artmasına da yol açacağını dile getirdi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (Africa CDC) verilerine göre, kıta genelinde Kovid-19 vaka sayısı 150 binin üzerine çıktı, hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 500'e yaklaştı.

"Afrika'nın Borçları Silinsin Girişimi"

Salgının tüm dünyada olduğu gibi Afrika ekonomisinde küçülmeye neden olması, parasal sıkıntılar yaşayan kıta ülkelerinin borçlarının silinmesini yeniden gündeme getirmişti.

"Afrika'nın Borçları Silinsin Girişimi", (IADA) platformu, geçen ay Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'in yanı sıra kıtadaki liderlerin çoğunun dillendirdiği 'Kovid-19'dan kurtulamayan bir Afrika'nın, tüm dünya için tehdit olabileceği' çağrılarını uluslararası topluma duyurmak için harekete geçmişti.

360 milyar dolar borcu bulunan Afrika ülkelerinin borçlarının silinmesi için çağrıda bulunan IADA, açıklamasında, Senegal başta olmak üzere Afrika'daki sendika, ekonomik, politik kurumlar ile uluslararası kuruluşların 'kıta ülkelerinin borçlarının silinmesi için seferber oldukları' belirtmişti.

 

Independen Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU