"Yas"tan kurtulan Ezidi kadınlar beyaza büründü: Acıları hafifletmekten başka çaremiz yok

IŞİD’in köleliğinden kurtulan ve felaketin “yasını” tutarak siyah kıyafet giymeyi sürdüren Ezidi kadınlar kıyafetlerini çıkartarak, Ezidiliğin vazgeçilmez rengi olan beyaz ve renkli kıyafetler giydi

Fotoğraf: Reuters

Şengal, 3 Ağustos 2014'te IŞİD tarafından ele geçirildiğinde, kadın ve çocuk başta olmak üzere 6 bin 417 Ezidi, örgüt mensupları tarafından kaçırıldı. 

Duhok Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, şimdiye kadar yaklaşık 3 bin Ezidi örgütten kurtarılırken, 2 bin 900 kişinin ise akibeti bilinmiyor. 

13 Kasım 2015'te ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri’nin havadan desteğiyle Peşmerge güçlerinin düzenlediği operasyonla kurtarılan ilçede, farklı silahlı grupların konuşlanmasından dolayı bölge halkı evlerine dönemiyor.

IŞİD’den kurtarılan Şengallilerin bir bölümü Avrupa’nın farklı ülkelerine göç ederken, büyük bir bölümü de Duhok’taki farklı göçmen kamplarında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kamplarda kalan kadınların çoğu, örgüt mensuplarının onlara zorla giydirdiği siyah çarşafları yakarken, Ezidi kadınların bir kısmı ise yaşadığı felaketin “yasını” tutarak siyah kıyafet giymeyi sürdürüyordu. 

Ezidi kanaat önderleri öncülük etti

Bir grup Ezidi din adamı ve kanaat önderi söz konusu kadın ve kızları siyah kıyafetlerinden kurtararak, beyaz ve renkli kıyafet giyimdeki dönüşüme önayak oldu.
 

Springs of Hope Foundation Inc - Duhok Şarya Kampı-.jpg
Duhok Şarya Kampı / Fotoğraf: Springs of Hope Foundation Inc 


Bu yılın başından itibaren en az 60 Ezidi kızı ve kadını siyah kıyafetlerini çıkartarak, Ezidiliğin vazgeçilmez rengi olan beyaz ve renkli kıyafetler giydi.

Ezidi kadınların “yastan” çıkmalarına yönelik ilk girişim Duhok’un Zaho ilçesindeki Çem Mişko ve Bêrsiv göçmen kamplarında başladı.

Independent’e Türkçe’ye konuşan 39 yaşındaki Salî Reşid adlı Ezidi kadın, Şengal’in işgalinden itibaren siyah kıyafet giydiğini söyledi.

Salî Reşid, “Bizim ve ilçemizin yaşadığı felaket azımsanmayacak kadar korkunçtu. IŞİD bize karşı korkunç suçlar işledi. Bu felaketlere karşın siyah kıyafetleri giymek zorunda hissediyordum. Felaketten sonra siyah dışında başka bir renk giydiğimde kendimi çok kötü hissediyordum. Her daim yastayım” dedi.

Örgütün saldırısında aralarında 12 yaşındaki çocuğunun da olduğu ailesinden 24 kişiyi kaybeden Salî, 7 kardeşinin akıbetini de bilmiyor.
 

Springs of Hope Foundation Inc - Duhok Şarya Kampı.jpg
Duhok Şarya Kampı / Fotoğraf: Springs of Hope Foundation Inc 


Hayatta kalan 3 çocuğuyla Duhok’taki göçmen kampında yaşamını sürdüren Salî Reşid, “Yasta olmak ve siyahlara bürünmekte haksız değildik. Çok acı ve felaket yaşadık” diyerek, yaklaşık 3 yıldır IŞİD’den kurtulmayı başardığını dile getirdi.

Bu kararı almasından en büyük etkenin çocukları olduğunu vurgulayan Salî, çocuklarının artık acı çekmeyip yaşamdan zevk almalarını istediğini belirterek, “Zaten zor bir hayat sürüyoruz. Ancak çocuklarımın benim bu halimi görerek daha fazla acı çekmelerini istemedim” diye konuştu.

Şengal Güneş Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Hüseyin Haci, bu konuda yaptığı açıklamada şimdiye kadar 50 kadın ve kızın siyah kıyafetlerini çıkardığını belirtti.
 

reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters


"Hiçbir şey acımızı tamamıyla unutturamaz"

33 yaşındaki Nalen Yusuf adlı Ezidi kadın sadece bulundukları kampta 60 kadın ve kızın siyah kıyafet giymekten vazgeçtiğini söyledi.

Nalen Yusuf, “Hiçbir şey acılarımızı elbette tamamıyla unutturamaz. Ama içinde bulunduğumuz şartlarda yaşadığımız acıları hafifletmekten başka çaremiz de yok” dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU