Bill Gates hakkındaki komplo teorileri Afrika’da yayılıyor

Batı ülkelerinin geçmişte Afrika'daki tıbbi faaliyetlerinde yaptığı insan hakları ihlalleri bu komplo teorilerini besliyor

Bill Gates memleketi Seattle'de evde yapılan koronavirüs testlerini de fonluyor (AP)

Küresel koronavirüs salgını devam ederken komplo teorisyenlerinin en nefret ettiği kişi de dünyanın en zengin ikinci kişisi, Microsoft'un kurucusu ABD'li girişimci ve iş insanı Bill Gates haline geldi.

Forbes'a göre 98 milyar dolarlık servete sahip Gates'e yönelik sahte sosyal medya paylaşımları dünyanın diğer bölgelerininn yanı sıra Afrika'da da yayılıyor.

AFP'nin haberine göre Gates'in kara kıtadaki aşı programları spekülasyonlar için uzun zamandır kaynak sağlasa da düzmece iddialar salgınla beraber yeni bir boyut kazandı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Bunda Kenyalı bir siyasetçinin yaydığı bir yanlış bilgilendirme de rol oynadı. 15 Mart'ta başkent Nairobi'nin valisi Mike Sonko "Bill Gates bize 2015'te koronavirüsten bahsetti" başlığıyla bir video paylaştı.

Ancak 6 sene önceki TED konuşmasındABD'li iş insanı, gelecekteki olası bir salgın karşısında dünyanın savunmasız olduğunu söylüyor ve virüsün türü konusunda bir yorum yapmıyordu.

Sosyal medya analiz aracı Crowdtangle'a göre salgın döneminde Gates hakkında küresel alandaki en yaygın paylaşım bu konuşma oldu.

Facebook'ta 2 milyondan fazla takipçisi olan Sonko'nun çok sayıda etkileşim alan paylaşımı 1 milyondan fazla kez paylaşıldı, 38 miyondan fazla kez de görüntülendi.

Washington merkezli Atlantik Konseyi'nin Dijital Adli Araştırma Laboratuarı'ndan Zarine Kharazian konuyla ilgili açıklamasında tanınmış kişilerin ya da ana akım medyanın yalan ya da yanlış bilgileri paylaşmasının bu tarz paylaşımların kültürlerarası yayılımına olanak tanıdığını vuguladı.

Kharazian "Sınırları, dilleri ve kültürleri aşan komplo teorilerinin paylaştığı bir benzerlik de çok güçlü seçkinler ve kurumlara yönelik güvensizliktir" dedi.

AFP'nin haberine göre ocak ayından bu yana Facebook'taki sayfa ve gruplarda Gates'le alakalı 683 bin paylaşım yapıldı. 53 milyon kişi bu paylaşımları beğendi, paylaştı ya da görüntüledi.

Aralarında yanlış bilgiler yaymakla tanınan eski Nijerya Havacılık Bakanı Femi Fani-Kayode'nin de olduğu Nijeryalı siyasetçiler de Gates hakkında benzer komplo teorilerine katkı yapıyor.

Özellikle ülkenin güneyindeki Hristiyan cemaati üzerinde etkisi bulunan Fani-Kayode, Gates'in de parçası olduğu gizli iktidar seçkinlerinin koronavirüs ve 5G teknolojisi yoluyla dünya egemenliğini hedeflediğini iddia ediyor

Afrika'daki en popüler komplo teorileri arasında Gates'in mikroçipler ya da dijital dövmeler ile insanlığı kontrol etmeyi hedeflediği, Gates'in olası bir koronavirüs aşısından ciddi kar etmek istediği ve Gates Vakfı'nın yeni koronavirüsün ortaya çıkmasından önce bir tedavinin patentini aldığı yer alıyor. Bazıları ise Gates'in nüfus kontrolü için virüsü icat ettiğini iddia ediyor.

Peki neden Afrika'da bu iddialar daha çok yayılıyor?

Güney Afrika'daki uluslararası tıbbi araştırma yardım kuruluşu Cochrane'den bilim insanı Sara Cooper, Gates'e yönelik tepkilerde Batı ülkelerinin geçmişte Afrika'daki insan hakkı ihlalleri ve suçlarının rol oynadığını belirtiyor.

Cooper "Geçen on yıllarda Afrika'da yapılan bazı tıbbi araştırmalarda büyük çaplı insan hakkı ihlalleri oldu" dedi.

Bunlar arasında 1800'lü yılların sonunda Almanya'nın sömürgesi Namibya'da zorla kısırlaştırma deneyleri ve 1990'larda bazı Afrika ülkelerinde büyük ilaç şirketlerinin adlarının karıştığı tartışmalı ilaç denemeleri de yer alıyor.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU