İran destekli gruplar, Suriye’de İslam halifesinin mezarını boşalttı

Suriye’de faaliyet yürüten İran destekli grupların Ömer bin Abdülaziz’in mezarının boşalttığı belirtildi

İran destekli gruplar, Suriye’de ‘İslam Halife'sinin mezarını boşalttı / Fotoğraf: Tasnim

Suriye'de Beşşar Esad rejimi saflarında yer alan İran destekli gruplar, İslam dönemi halifelerinden Ömer bin Abdülaziz'in mezarını kazarak içini boşalttı. Halife'nin naaşının kalıntılarının akıbeti bilinmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esad rejimi güçlerinin sosyal medya hesaplarından paylaştığı görüntüde, İdlib'in Maaret'ünnuman ilçesi yakınlarındaki Deyr Şarki köyünde bulunan İslam dönemi halifelerinden Ömer bin Abdulaziz'in mezarının kazıldığı görülüyor.

İkinci İslam Halifesi Hazreti Ömer'in torunlardan olan Ömer bin Abdulaziz'in mezarının içinin boş olduğu görüntülerde yer alıyor. 

Halife'nin naaşının kalıntılarının ise akıbeti bilinmiyor.

Esad rejimi Soçi mutabakatı ve Astana anlaşmalarını hiçe sayarak geçen aylarda ele geçirdiği Maaratünnuman ilçesindeki İslam ‘Halife'sinin mezarının bulunduğu türbeyi yakarak büyük zarar vermişti.

Ömer bin Abdülaziz kimdir? 

Vikipedi'deki bilgilere göre Ömer binm Abdülaziz Emevi halifelerinin sekizincisi ve Mervan’ın torunudur. 60 (m. 679)'da yani Muaviye’nin vefat yılında Medine'de (diğer kaynaklara göre de Mısır'da) doğdu. 

Emevi devletinde kendisinden önce Ömer isimli bir sultan olmamasına rağmen Ömer bin Hattab'ın ardından halife olan ilk Ömer isimli kişi olduğundan dolayı II. Ömer şeklinde anılmakta.

Sünni Müslümanlar arasında gelen halk hatıralarına göre Ömer bin Abdülaziz'in İkinci Halife Ömer bin Hattabın torunudur.

Buna göre Ömer bin Hattab halkın ne düşündüğünü öğrenmek için tebdilli olarak gezmekte iken, süt satan bir genç kızın annesinin süte su karıştırması emrini dinlemediğini ve ona bundan dolayı serzenişlere geçtiğini gorür.

Ertesi gün kızın bu fikirde israr edip etmediğini kontrol etmek için bir memurunu göndererek sütçü kızdan süt satın aldırır ve sütün içine yine su karıştırmadığını görür.

Ömer bin Hattab kızı ve annesini halifelik evine çağırır ve aralarındaki anlaşmazlığı duyduğunu söyler.

Sütçü kızı ödüllendirmek için ona kendi oğlu Asım ile evlenmeyi kabul etmesini istediğini bildirir. Kız bunu kabul eder ve bu evlilikten çiftin Leyla adını verdikleri bir kızları olur. İşte Ömer bin Hattab'in torunu Leyla Ömer bin Abdülaziz'in annesidir.

717'de (Hicri 99'de) halife olan amcası oğlu Süleyman bin Abdülmelik vefat edince, halife oldu.

Bu o zamana kadar babadan oğula geçen Emevi halifelik geleneklerine aykırı olduğu için, halifelik görevine seçimle geldiği çok olasıdır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU