Rusya’dan Hafter’e Suriyeli savaşçı desteği iddiası: Kayıt yaptıran 600 kişi Hmeymim Askeri Havaalanı'na taşındı

Rusya, Suriye’nin güneyindeki Humus ilinde Esad rejimi bölgesinden Suriyeli gençleri, Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in saflarında aylık bin 500 dolar karşılığında savaşmaları için gönderiyor

Rusya’dan Hafter’e Suriyeli savaşçı desteği / Fotoğraf: Reuters

Suriye'de Esad rejimine destek veren Rusya, Libya'da Hafter saflarını Suriyeli paralı savaşçılarla güçlendirmek istiyor.

AA’nın haberine göre Rusya, Humus ilinde açtığı kayıt merkezlerinde, Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in saflarında aylık bin 500 dolar karşılığında savaşmak isteyenleri kaydediyor.

İran lojistik destek veriyor

Rusya’nın, Suriye'de Hafter için yaptığı bu çalışmaya Esad rejimi destekçilerinden İran, lojistik destek veriyor.

Humus ili kuzey kırsalında kayıt yaptıran 600 kişi, İran ve Rusya askeri araçlarıyla önce Hama Askeri Havaalanı ve akabinde Lazkiye’deki Hmeymim Askeri Havaalanı'na taşındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

500 dolar ön ödeme yapıldı

Kaynaklar, çoğunluğu sivillerden oluşan Suriyelilerin, Hmeymim Askeri Havalanı'nda 500'er dolar ön ödeme yapılarak Hafter saflarında savaşmaları için Libya'ya gönderildiğini aktardı.

Rusya, mayıs başlarında da Hafter saflarında savaşmaları için Suriye'den birkaç yüz paralı savaşçı göndermişti.

Rus özel askeri şirket Wagner çalışanlarının, Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i desteklemek için büyük çaba içinde olduğu Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına yansımıştı.

Hafter saflarında Rus paralı askerler, Sudan'dan getirilen "Cancavid" milisleri ve Çadlı silahlı isyancılar gibi çok sayıda yabancı savaşçı bulunuyor.

Ne olmuştu?

Ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter'in, Trablus’u ele geçirmek için Nisan 2019'da komutasındaki milislere saldırı emri vermesinin ardından, "Arap Baharı" sonrası istikrar arayışındaki petrol zengini Libya, bir şiddet sarmalına sürüklenmişti.

Libya hükümeti, uzun süre savunmada bekledikten sonra Türkiye ile imzaladığı güvenlik ve askeri iş birliği anlaşmasından aldığı destekle 25 Mart'ta sivilleri korumak amacıyla Barış Fırtınası Harekatı başlattıklarını duyurmuştu.

Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı ordu, kısa süre içinde milislere karşı birçok başarı elde etmiş 13 Nisan'da Trablus'tan Tunus sınırına kadar uzanan 3 bin kilometrekare alanı milislerden arındırdığını duyurdu.

Hafter milisleri yaşadıkları yenilgilerin ardından başkentteki sivil yerleşim bölgelerine yüzlerce roket ve top mermisiyle saldırı düzenlemiş, sadece bu ay içerisinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30'tan fazla sivil Hafter milislerinin bombardımanında hayatını kaybetmişti.

Ülkenin batısındaki 50 kilometrekare alana kurulu stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü'nü pazartesi günü Hafter milislerinden kurtaran Libya ordusu, üssün yaklaşık 60 kilometre güneyinde Tunus sınırı yakınlarındaki iki beldeyi de milislerden arındırdığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU