Bir YouTuber'ın icat ettiği robotik potayla her şut basket oluyor

Shane Wighton, topun tespit edilmesi ve hızlıca birkaç saniye içinde potanın hareket etmesi için Microsoft Kinect ve bir dizi güçlü motordan yararlandı

(Shane Wighton/YouTube)

Mühendis ve YouTuber Shane Wighton, şutörün hiçbir atışı kaçırmadığı bir basketbol potası oluşturmak için Microsoft Kinect ve yüz tanıma teknolojisini kullandı.

Wighton, 'Stuff Made Here' isimli YouTube kanalında potanın top ve topun rotası dahil olmak üzere odadaki bilgileri izlediğini anlatıyor.

Bu bilgiyi kullanan pota, topun çemberden geçmesini sağlamak için nereye gitmesi gerektiğini hesaplayabiliyor.

Topun fırlatılmasıyla potaya çarpması arasında sadece 600 milisaniye (saniyenin binde biri) olduğu için hesaplamaların muazzam düzeyde kısa bir sürede gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Wighton bu sebeple potayı tasarlarken önceliğinin hızlı hareket olduğunu söylüyor. Makineye üç açıda hareket imkanı sağlayan üç motor ve bunları potaya bağlayan bir mafsal bulunuyor.

 

 

Bu türden hızlı hareketler için ihtiyaç duyulan kuvvet nedeniyle potanın hafif olması gerekiyor. Wighton, potaya beşte birlik beygir gücü eklediğini söylüyor. Bağlam açısından Mini Cooper motoru 134 beygir gücüne sahip.

2010'da Xbox konsolu için satışa sunulan ve 2018'de üretimi durdurulan harekete duyarlı kontrol cihazı Kinect'in, topla Wighton'un kafası arasındaki farkı algılamakta zorlanması nedeniyle de güçlükler yaşanmış. Öte yandan konsolun diğerleri kadar önemli olmayan yüz tanıma yeteneği, mühendisin her seferinde kusursuz atış yakalamasını, eşinin atışlarınınsa sürekli kaçmasını sağlayacak şekilde cihazı programlayabileceği anlamına geliyor.

 

 

Bu, Wighton'ın insanların daha iyi atışlar yapmasına yardımcı olmak için pota geliştirdiği ilk örnek değil. Wighton daha önceki bir videosunda, topun her zaman çembere girmesini sağlayan mekanik olmayan kavisli bir pota yapmıştı.

Wighton ayrıca bu tarz bir sistem geliştiren tek kişi olmadığını söylüyor. Wighton, 2017'de hedefi otomatik olarak sürekli 12'den vurmayı sağlayan hareket eden bir dart tahtası geliştiren YouTuber Mark Rover'dan bahsediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU