Dolar 7,19 liranın üzerine çıktı

Yabancı bankaların piyasaya Türk Lirası satımını kısıtlayan swap düzenlemesinden sonra BDDK’nın Türk Lirası’nın “içeride kalması” için yerli bankalara da bir sınırlama getirmesi sonrası Dolar/TL kuru, 7,19 lira seviyesini geçti

Fotoğraf: AP

Türkiye’de 130 bine yakın insana bulaşan koronavirüsün neden olduğu ekonomik endişeler sürerken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) açıkladığı son karar sonrası dolar, 7,19 liranın üzerini gördü. Salı gününü 7,67 seviyesinde kapatan Euro/TL ise 7,78 lira üzerine çıkmış durumda. 

BDDK’nın Türkiye’deki bankaların yurt dışındaki bankalarla TL işlemlerini de sınırlandıran açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

Bankaların, yurt dışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurt dışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 0,5’i ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir. 

BDDK, karara gerekçe olarak “Ekonomik aktivitenin küresel COVID-19 salgını nedeniyle yavaşladığı, reel kesimin üretim ve istihdam açısından zorlandığı bir dönemde TL kaynakların verimli bir şekilde ve ağırlıklı olarak kamu ve özel kesimin finansman ihtiyacının giderilmesinde kullanılması önem kazanmıştır” açıklamasını yaptı. 

Kurul, uygulamanın Kovid-19 salgını ile ilgili olarak ortaya çıkan olağanüstü koşullar ortadan kalkıncaya kadar devam edeceğini belirtti. 

Konuyla ilgili Bloomberg HT’ye açıklama yapan İNFO Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, kurun 7 lira üzerine çıktıktan sonra hareketin, yukarı doğru hızlanmasının çok sürpriz olmadığını söyledi. 

“Hareket, 2018 Ağustos’unda görülen 7,20’ye doğru gidecek gibi gözüküyor” diyen Yılmaz, BDDK’nın kararının piyasalar tarafından sorgulandığını söyledi ve ekledi: 
 

Swap konusunda da defalarca adım atıldı ve sorunun çözümüne yönelik bir adım olmadığını gördük. 

Şüphesiz ki kurun hareketini engellemek adına eldeki mekanizmalar kullanılmaya çalışılıyor ama sorunun çözümünün artık buralarda olmadığını kabul etmekte fayda var.

Piyasa, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın diğer merkez bankaları ile yapacağı bir swap anlaşmasını bekliyor. Resmiyete dökülmüş bir adım, kurun üzerindeki baskıyı hafifletebilir. 


Bugün ayrıca ABD'nin istihdam verisi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla yapacağı görüşme takip edilecek.



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU