Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pek çok sektörü olduğu gibi sağlık turizmini de olumsuz etkiledi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Komisyonu Üyesi ve Esteworld Saç Ekimi-Plastik Cerrahi Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Servet Terziler, sağlık turizminin yaşadığı zorlu süreci değerlendirirken, geleceğe dair öngörülerde bulundu.
Olağan dışı bir döneme şahitlik edildiğini belirten Dr. Terziler’e göre artık sıkıntılı süreçte sona gelindi.
Sağlık turizminin Türkiye’nin önemli döviz girdi kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Dr. Terziler, “Sisli hava gidiyor, güneş yüzünü göstermeye başlıyor” yorumunu yaptı.
Dr. Terziler, sağlık turizminin yaz sonu, sonbahar başı gibi toplarlanacağını ve Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi sağlık sektöründe marka ülke konumunu sürdüreceği görüşünü paylaştı.
“Yılda 1,5 milyar dolarlık sağlık turizmi geliri elde ediliyor”
Türkiye’ye yurt dışından gelen hasta sayısı ile sağlık turizmi gelirlerine ilişkin bilgi veren Dr. Terziler, Kovid-19 salgını öncesinde yıllık 1,5 milyar dolarlık gelir elde edildiğini belirtti.
“Türkiye'nin saç ekiminden yılda 1 milyar dolarlık sağlık turizmi kazancı var”
Terziler, bu gelirin 1 milyar dolarlık bölümünün saç ekim hastalarından, 500 bin dolarlık kısmının ise plastik cerrahiden (estetik) geldiğini söyledi.
“Yılda ortama 500 bin kişiye saç ekimi tedavisi yapılıyor”
Dr. Terziler, “Türkiye’ye yılda ortalama 500 bin kişi, saç ekimi için geliyor. Mart ayına kadarki dönemde yurt dışından Türkiye’ye gelip saç ekimi operasyonu geçiren günlük kişi sayısı bin 500 - 2 bin civarındaydı. Günlük estetik hastalarının sayısı ise 300 ile 400 arasında değişiyordu” ifadelerini kullandı.
Terziler’e göre Kovid-19 salgını sonrası sağlık hizmetlerinin kalitesi daha da ön plana çıkacağından, sağlık altyapısı ve hekimleriyle takdir edilen Türkiye, salgını fırsata çevirebilir:
Türkiye, dünya çapında bir marka ülke olduğunu gözler önüne serdi. Sağlık Bakanlığı, kalitesiz, hijyene aykırı yerlerin peşini bırakmayacak. Sağlıkta süper ligdeyiz. Devletin, kendi şehir hastanelerinde Avrupa’nın sağlık üssü olma politikası var. Avrupa’ya toplam kalitede bir sağlık hizmeti sunmak zorundasınız. Dolayısıyla bu ikili yolculukta, merdiven altı işletmelerin hayat bulması imkansız hale gelecek, denetimler artacak. Standartları koruyamayan yerler kapısına kilit vuracak. Özellikle Türkiye’de saç ekimini yarım yamalak öğrenmiş, yurt dışında bu işi yapmaya çalışan, ‘çantacı’ olarak tabir edilen isimlere izin verilmeyecek. Kalite, Türkiye adına önümüzdeki dönemde yükselerek artacak. Türkiye bu süreçten avantajlı çıkacak.
© The Independentturkish