CHP’li Altay: Koronavirüsün yaygın salgını biter, Türkiye hızla erken genel seçime gider

Habertürk yazarı iktidar ve muhalefetten isimlerin erken seçimle ilgili ifadelerine yer verdiği yazısında “Erken seçimin olmayacağını söyleyenler haksız değil. Seçimin şartı şu aşamada görünmüyor” yorumunu yaptı

Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bitmesinin ardından erken seçime gideceğini öne sürdü. Altay, erken seçim için 2021’in şubat veya mart ayını işaret etti.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında erken seçim iddialarını yazdı. Engin Altay’ın ifadelerine de yer veren Sarıkaya’nın yazısının bir bölümü şöyle:

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete yönelik iki haftadır devam eden eleştirilerini baz alıp, bunun erken genel seçim için zemin hazırlığı olduğunu ileri sürdü.

CHP’nin diğer Grup Başkanvekili Engin Altay da dünkü sohbetimizde uzun süredir dile getirdiği erken genel seçim beklentisini dün bir daha yineledi; Özel’e destek verdi.

Erdoğan’ın hedefinde erken genel seçim olduğu iddiasını da şu gerekçeye dayandırdı:

“Koronavirüsün yaygın salgını biter, Türkiye hızla erken genel seçime gider. Beklentim, bu yıl değil, gelecek yılın şubat veya mart aylarına yönelik. Koronavirüs olayında Türkiye kötü sınav vermedi, bunu Bilim Kurulu’nun sayesinde yaptı ve iyi örnek oldu. Ama ekonomide durum böyle değil. Ekonomi için bir iki iyileştirme yapıp, devamında seçime gitmesinden başka çıkar yolu yok. Erdoğan da bu kararını kimseyle paylaşmaz, süresi bitmeden anında seçime gider…”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Parti’de böyle bir beklenti olmadığını söyleyen Sarıkaya, yazısına şu görüşlere yer vererek devam etti:

İYİ Parti genel başkan yardımcıları Cihan Paçacı ve Aytun Çıray erken genel seçim beklentisi olmadığını belirtti.

Paçacı, “Erken seçimi görmüyorum. Koronavirüs süreci sağlık açısından iyi yönetildi, onun kazanımını sandıkta toplama çabası deniliyor ama ekonomi buna izin vermez” tespitinde bulundu.

Aytun Çıray da “Erdoğan süresini hep sonuna kadar kullandı, bundan sonra da kullanacaktır. Ekonominin böyle bir döneminde zaten imkan yok” dedi.

Hemen belirteyim, muhalefetin yeni sahneye giren kesiminde de HDP’de de erken seçime yönelik bir beklenti yok…

Sarıkaya’nın yazısında AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un da iddialarla ilgili ifadesi yer aldı:

Erken seçimin bir kere rasyonel şartı yok. Muhalefet ister ama Türkiye’nin böyle bir gündemi yok. Daha önce gündeme gelince tartışılırdı, tüpten bir çıktı mı geri içine sokulması zor olurdu. Ama bu kez öyle bir etkisi de yok. Demokratik seçilmiş bir hükümet var. Bu süreçte toplumun sosyal psikolojisini de çok iyi idare etti. Ekonomiye bu sürecin faturası olacak ama biz oraya odaklandığımızda bu da çözülemez gibi değil. Erken seçim de bizim hiçbir zaman yöntemimiz olmadı.

Sarıkaya’nın kendi yorumu da şöyle oldu:

Erken seçimin olmayacağını söyleyenler haksız değil.

Çünkü daha önce de belirttim, seçimin şartı şu aşamada görünmüyor.

Muhalefet ağırlıklı olarak ekonomiye işaret ediyor ama ekonomi de seçime götürecek kadar kötü değil.

Ya da muhalefete seçim olanağı verecek ölçüde sıkıntılı değil.

Ayrıca unutulmamalı ki seçimin olma kararı da iki kişiye ait; Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli…

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU