ABD Dışişleri Bakanı: Çin, koronavirüsü herkesten gizlediği için sorumlu tutulacak

Pompeo, “Salgının bu denli yayılması ve dünya ekonomisine darbe vurmasının sorumlularına karşı elimizden geleni yapmalıyız” dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgili uyarıyı ve bilgilendirmeyi erken yapmadığı ve bilgi gizlediği gerkeçesiyle Çin’in suçladı.

Bakanlıkta yaptığı basın toplantısında konuşan Pompeo, Çinli yetkililerin bu olayın sorumluluğunu taşıdığını sözlerine ekledi.

Fox News’e demeç veren bakan, "Virüsün Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktığını biliyoruz. Ancak ana kaynağını henüz bilmiyoruz" dedi.

Pompeo, sözlerine şöyle devam etti:

"Çin Komünist Partisi’nin dürüs olmadığını, doktorlar konuyla ilgili konuştuğunda engellediklerini, gazetecilerimizi ülkeden kovduklarını biliyoruz. Suçluları adaletin karşısına çıkararak, dünya ekonomisine ve insanlara verilen zararın hesabını sormak için elimizden geleni yapmalıyız"

Ayrıca Pompeo, virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıkmış olabileceği iddialarına ilişkin de Çin'e biyomedikal laboratuvarlarını aralarında ABD'nin de bulunduğu uluslararası denetçilere açması çağrısı yaptı. 

"Şu anda insanların güvenliğine odaklandık" diyen Pompeo, sonraki süreçte sadece ABD değil birçok ülkenin bu işin sorumluluğunu Çin Komünist Partisi’ne yükleyeceğini söyledi.

Daha önce Birleşik Krallık, Fransa ve Avustralya, koronavirüs salgınında bilgi sakladığı gerekçesiyle Çin’e uluslararaı soruşturma açılması çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU