Washington Post: Trump, Ocak ve Şubat'ta koronavirüsle ilgili “bir düzineden fazla” istihbarat brifingi almış

Sık sık uyarılarda bulunulmasına rağmen, ABD Başkanı'nın tehdidi küçümsemeyi sürdürdüğü bildirildi

Washington Post’a göre, Donald Trump ocak ve şubat aylarında, artan koronavirüs tehdidiyle ilgili uyarıda bulunulan bir düzineden fazla istihbarat brifingi aldı.

Uyarılar, en acil bilgilerin ve güvenlik tehditlerinin her gün ana hatlarıyla ele alındığı, başkanın günlük bilgilendirilmesine de dahil edildi.

Post’a göre, brifingler “virüsün dünya genelindeki yayılımının izini sürdü, Çin’in hastalığın bulaşmasına ve ölü sayısına ilişkin bilgileri sakladığını açıklığa kavuşturdu ve ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olacağı beklentisini yükseltti.”

İsim vermeden mevcut ve eski ABD’li yetkililere atıfta bulunan gazete, brifinglerin, Başkan’ın virüs tehdidini hala kamuoyu önünde küçümsediği dönemde Beyaz Saray’a sunulan “endişe verici sinyallerin daha kapsamlı derlemesinin” sadece bir parçası olduğunu belirtti.

Rapor, muhtemelen Trump yönetiminin 56 binden fazla Amerikalı'nın ölümüne neden olan koronavirüs pandemisine müdahalesinin daha fazla sorgulanmasına yol açacak.

Ocak ve şubat ayları boyunca virüsün ABD’ye yönelik tehdidini defalarca küçümseyen başkanın, aynı dönemde ABD istihbaratından uyarılar aldığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, teyit edilen vaka sayısının hala nispeten düşük olduğu 26 Şubat’ta “Bir kez daha, elinizde 15 kişi varken ve birkaç gün içinde bu rakam sıfıra yakın bir düzeye inecekse, epey iyi iş çıkarmışız demektir” diye konuşmuştu. Ertesi günse Trump, virüs için “Kaybolacak. Bir gün, mucizevi şekilde, kaybolacak” demişti. Trump, Mart'ta dahi tehdidi küçümsemekte ısrar etmeyi sürdürmüştü. Trump, 10 Mart’ta “Sadece sakin olun. Geçip gidecek” ifadesini kullanmıştı.

Bir gün sonra, Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü küresel pandemi ilan etmişti. Borsa çok düşerken, Trump ulusal acil durum ilan etmiş ve salgını kontrol altına alma amacıyla Avrupa’dan ülkesine seyahat edilmesini yasaklamıştı.

Beyaz Saray, Trump’ın pandemi tehdidine müdahale etmekte yavaş kaldığını defalarca reddetti. Bunun yerine yönetim, virüsün ABD geneline hızla yayılmasının suçunu eyalet valilerine atmaya çabaladı.

Washington Post, koronavirüs tehdidine ilişkin brifing sıklığının “analistlerin aktif terörizm tehdidi, yurtdışındaki çatışmalar veya hızla gelişen diğer güvenlik konularını takip ettikleri dönemlerle karşılaştırılabilecek titizlik seviyesini yansıttığını” ABD’li yetkililerin söylediğini belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU