Bin 447 iş yerinden kira istemeyen Dikran Masis: Boris Johnson’ı evime kapıcı yapmam

Koronavirüs nedeniyle iş yapamayan esnaf için “Adam keyfinden evinde oturmuyor, devlet ‘otur’ dediği için oturuyor, aç mı kalsın?” yorumu yapan Masis, yılın yarısını geçirdiği Birleşik Krallık’ın salgınla mücadelede sınıfta kaldığı iddiasında

Dikran Masis / Fotoğraf: AA

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından Dikran Masis, ülkeye para sayma makineleri, zırhlı banka nakil araçları ve bankamatikleri getiren kişi olarak bilinse de, bu günlerde koronavirüsle mücadelede sergilediği duruşla gündemde.

Para sayma makinesi getirişinin çok eski bir hikaye olduğunu belirten Masis, “40 yıl geçti aradan. 170 bin dolarım vardı. Varımı yoğumu o işe yatırdım. Öyle başladım ticarete. Ne iş olsa yine çalışır, bugünkü noktaya gelirdim” dedi.

“Adam iş yapmamış, kirasını nasıl ödesin? Aç mı bırakayım?”

Farklı kentlerde sahibi olduğu 7 çarşıdaki bin 447 esnaftan kira almayacağı açıklamasıyla konuşulan Masis’e göre bu şaşırılacak bir durum değil, aksine olması gereken.

“Basiretli bir tüccarın yapması gerekeni yaptım. Kapalı dükkandan kira almak, kendi bacağına kurşun sıkmaktır” diyen Masis, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Bunu, 'Ben çok iyi adamım, ben şövalyeyim' diye yapmadım. Basiretli bir tüccarın yapması gerekeni yaptım. Adam bana yıllardır kirasını ödemiş, aksatmamış. Bin 447 kişiyi nasıl ortada bırakabilirim? Adamı aç mı bırakayım? Tabii ki bu süreçte kira istemiyorum, olması gereken de bu. Gerekirse arabalarımı satar, kiraları kapatırım.

“Esnaf keyfinden evde oturmuyor, devlet ‘otur’ dedi diye oturuyor”

Eskidji Müzayedecilik, Eskidji Bazaar ve Eskidji Gayrimenkul'ün sahibi Dikran Masis, bu süreci yara almadan atlatmanın dayanışmayla gerçekleşebileceğini söyleyerek, “Hep birlikte atlatmamız lazım. Adam işe gitmemiş, iş yapamamış, kirasını nasıl ödesin? Esnaf keyfinden evde oturmuyor, devlet ‘otur’ dedi diye oturuyor. Ben nasıl kira isterim? Yarasayı o mu yedi? Elbette paylaşacağız ekmeğimizi… Ya devlet kira ödeyecek ya da mal sahibi kira almayacak. Her şeyi de devletten beklememek gerek” değerlendirmesinde bulundu.

"NATA Holding de kira almayacak"

Koleksiyoner kimliğiyle tanınan iş insanı, “Dale Carnegie, ‘Cevabının hayır olacağı hiçbir soruyu sorma’ der. ‘Kirayı ödeyebilecek misin?’ sorusunun cevabı, ‘Hayır’dı. O yüzden ben de hiç sormadım” dedi.

Kira almayan başka kişilerin de bulunduğunu, en son NATA Holding'in sahibi Namık Tanık’ın da kendisine bu süreçte kiracılarından ödeme almayacağını açıkladığını aktardı.

“Bin tane değil, 5 tane mülküm olsa yine kira almazdım”

Dikran Masis'in bu kadar gayrimenkulü olmasa yine aynı davranışı sergileyip sergilemeyeceği de merak konusu. Masis bu soruya, “Bin tane değil, 5 tane mülküm olsa yine kira almazdım” yorumunu yaptı.

Kira almakta ısrar eden ya da ertelese bile kriz sonrasında alacağını açıklayan iş insanlarının tutumuna ilişkin ise Masis, “Onların mantalitesi bana uymuyor. Unutmasınlar ki, yalnızca bugününü düşünen, gelecek planı yapmayanlar, yok olmaya mahkumdur” dedi.

“Rahmetli Üzeyir Garih öğretti, asgari etiğin olması şart”

Koronavirüs sürecinde kira almamasının yanı sıra beyaz gömlekli olarak tabir edilen 78 personelini de ücretli izne gönderdiğini anlatan 70 yaşındaki Masis, 2001 yılında suikast sonucu yaşamını yitiren Alarko Holding Kurucu Eş Başkanı Üzeyir Garih’in kendisine verdiği bir öğüdü, iş hayatında düstur edinmiş:

Rahmetli Üzeyir Garih’ten bir şey öğrendim. Etik kavramı kişiden kişiye değişir ama mutlaka asgari etiğin olması lazım derdi. Etiğin standardı değişir ama asgari bir standardın olması lazım. Yıllarca sana hizmet adamı, bir Çinli yarasa yedi diye hayatından silemezsin.

Üzeyir_Garih.jpg
Üzeyir Garih / Fotoğraf: AA

 

“Boris Johnson’ı evime kapıcı yapmam“

Birleşik Krallık’ta eğitim alan ve hala yılın yarısını orada geçiren Dikran Masis’e bu ülkeyi sormadan olmaz.

Geçen aya kadar Londra'da olduğunu belirten Masis, Birleşik Krallık'ın koronavirüs sürecinde şeffaf davranmadığı görüşünde:

255 bin kişinin gittiği at yarışı organize ettiler. Bunu halka nasıl izah ediyorlar? Ascot organize edeceğine, hastanelere ’neye ihtiyacınız var’ diye sor… Ne maske var ne de önlük… ‘Hastaneye gelmeyin, evlerinizde oturun’ diyorlar! Yıllarca vergi verdim orada, bu nasıl bir anlayış? Ben Boris Johnson’ı evime kapıcı yapmam. Ne Boris Johnson’ı ne de Sağlık Bakanı’nı… Yaşadığım ülkede beni hastaneye değil, mezarlığa götüreceklerse, ne işim var o ülkede? Kimse canını sokakta bulmadı.

boris johnson AFP.jpg
Boris Johnson / Fotoğraf: AFP

 

“Siyasetle işim yok, Türkiye süreci olağanüstü yönetiyor”

“Türkiye’nin de Kovid-19 sürecini yönetmesine ilişkin ise Masis, “Partili değilim. Siyasetle işim yok. Ama şunu söyliyim, Türkiye süreci olağanüstü yönetiyor. Sağlık Bakanı’na (Fahrettin Koca) da Erdoğan’a da helal olsun. Sezarın hakkı Sezara” yorumunu yaptı.

“Türkiye’de ihtilaller, develüasyonlar görünce kriz yönetmeyi de öğrendik”

Koronavirüs salgınının yarattığı etkinin geçmişteki krizlere benzemediğini vurgulayan Masis, “70 yaşındayım ve dünyanın ilk kez durduğunu görüyorum. TL devalüe olduğu zaman bizim ihracatçımız çok güzel iş yapardı, şimdi o da mümkün değil, karşı ülkedeki firma kapalı!” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ihtilaller, devalüasyonlar ve krizler görerek, kriz yönetmeyi öğrendiklerini belirten Dikran Masis, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kriz yönetemez ki İngiltere, ne bilsin. İngiltere onları hala eski İngilizler gibi sanıyor. Churchill’in ‘haftada bir yumurta yiyin’ dediği dönem kalmadı artık. O eski İngiliz disiplinine sahip değil şuanki İngilizler. Bu süreçte son derece kötü sınıfta kaldı İngiltere, Türkiye kriz yönetiminde çok başarılı oldu

Dikran Masis- Yasemin Masis Instagram.jpeg
Dikran Masis- Yasemin Masis / Fotoğraf: Instagram / @yaseminmasis

 

“Türkiye’de başarılı işadamlarının buz pateni öğrenmesi gerek, kayıp düşmemek için”

Türkiye’de ticaret yapmayı, kaygan bir buz sahasında ayakta kalma mücadelesine benzeten Masis, “Kaygan zemin Türkiye. Başarılı işadamlarının buz pateni öğrenmesi gerek, kayıp düşmemek için” yorumunu yaptı.

“ABD, Irak’la uğraşacağına yarasayla uğraşsaydı”

ABD'ye de değinen iş insanı, "Çin’deki bir tane yarasa tüm dünyayı durdurabiliyorsa biz çoktan bitmişiz. Asıl nükleer bomba buymuş. ABD, Irak’la uğraşacağına, yarasayla uğraşsaydı" ifadelerini kullandı.

"Victoria Beckham 2 ay idare edememiş"

Eşiyle birlikte kazandıkları servetin 350 milyon sterlin civarında olduğu tahmin edilen tasarımcı Victoria Beckham'ın Kovid-19 sürecinde 30 çalışanını işten çıkarıp, kalanların maaşlarını da indirmesine tepki gösteren Masis, "O kadar serveti var, 35 kişiyi 2 ay idare edememiş. Yazık. Bundan sonra satışları düşecek çünkü insanlar tepki gösterir ve bugünleri unutmaz” yorumunu yaptı.

“Salgın bitince çarşılarımı gezeceğim, esnaf beni güleryüzle karşılayacak”

Koronavirüs süreci sona erdiğinde ne yapacağını sorduğumuz Masis, “Gönül rahatlığıyla çarşılarımı gezip, esnafı ziyaret edeceğim. Onlar da beni güleryüzle karşılayacak. Kira isteyenleri ise nasıl karşılarlar düşünün. Zaten o kiracılar da bugünü unutmayıp, durmayıp kaçacak" dedi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU