Bill Gates: Sonucunu 24 saatten daha az sürede alamadığınız her test, virüs testi yapmanın değerini dramatik şekilde düşürüyor

Dünyanın en zengin iki kişisinden biri olan Bill Gates, finansal destek sunduğu yedi aşı projesiyle ilgili süre verirken, ABD’de testin yanlış insanlara yapıldığını savundu

Fotoğraf: Reuters

Microsoft’un kurucularından Bill Gates, yaklaşık 3 milyon insana bulaşan ve 200 binden fazla ölüme yol açan koronavirüse çare olabilecek aşı projeleri ile ilgili bir açıklama yaptı. 

CNN’e konuşan Gates, finansal destek sunduğu yedi aşı projesiyle ilgili “Her şey iyi giderse üretecek seviyeye bir yıl içerisinde geçebiliriz ancak bu, iki yıla kadar da uzayabilir” dedi. 

Dünyanın en zengin iki kişisinden biri olan Gates, aşı üretiminin eylülden önce başlayamayacağını da sözlerine ekledi. 

Beyaz Saray’ın koronavirüsle mücadele ekibi üyesi ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci ile iletişim hâlinde olduklarını söyleyen Gates, aşının tamamlanmasında 18 aylık bir sürenin “aşırı yüksek bir beklenti” olmadığını düşündüklerini ifade etti. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın “5 milyon testi geçtik. Bu, herhangi bir ülkede yapılan test sayısından fazla” şeklindeki açıklaması hakkında Bill Gates şunları söyledi: 
 

Henüz olgunlaşmamış sayılara bakmak, esas resmi kaçırmaya neden olabilir. Test sayısına odaklanmak, test sisteminde yaptığımız hataları ve uyumsuzluğu hafife alıyor. Yanlış insanlar test ediliyor ve sonucunu 24 saatten daha az sürede alamadığınız her test, virüs testi yapmanın değerini dramatik şekilde düşürüyor.


Ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili “en iyi senaryoyu” da paylaşan Gates, “Önce katma değeri yüksek olan okul, üretim ve inşaat gibi alanlarla başlanmalı. Bunlar yapılırken de sosyal mesafe ve maske kullanımıyla ilgili bir yol çizilmeli” dedi. 

Gates ayrıca, ekonomiyi açmak ve katlanan bir büyüme elde etmek için acele edilmesi durumunda, Kovid-19 virüsünün ülkenin başka bölgelerinde tohumlanabileceği konusunda uyardı.
 

Independent Türkçe, Bloomberg 

DAHA FAZLA HABER OKU