New York Valisi: Virüs Çin’den değil Avrupa’dan buraya geldi; Ön kapıyı kapattık ama arka kapıyı açık bıraktık

New York Valisi Andrew Cuomo, ocak ve şubat aylarında 2,2 milyon insanın Avrupa’dan New York’a seyahat ettiğini, Avrupa’ya seyahat yasaklarının Çin’e uygulanan yasaklardan bir ay sonra ancak gelebildiğini söyledi

Fotoğraf: AP

16 binden fazla insanın koronavirüsten yaşamını yitirdiği,  pandeminin merkez kentlerinden biri hâline gelen New York’ta bir yandan sokağa çıkma kısıtlamalarının hafifletilip hafifletilmeyeceği konuşulurken diğer yandan diğer yandan ekonomik fatura çıkarılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Valisi Andrew Cuomo, dün düzenlediği basın toplantısında, dünyanın en büyük metropolünün “ekonomik bir tsunami” ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Cuomo’nun açıklamalarına göre bu yıl eyalet 13,3 milyar dolarlık gelir kaybı yaşayabilir ve bu, önceki gelir tahmininin yüzde 14 daha azalması anlamına geliyor.  2021-2024 arası dönemden öngörülen gelir kaybı ise 61 milyar dolar. 

Çok uluslu araştırma şirketi Pew’in verilerine göre eyalet, yüzde 14,5 oranında bir vergi gelir kaybını, 2008’deki küresel finansal çöküşten sonra geçen iki yıllık sürede yaşamıştı. 

Salgından önce New York ekonomisinin büyümesinin yüksek oranda, devlet harcamasının ise rekor düşük seviyelerde olduğunu hatırlatan Cuomo, “Sonra bu ekonomik tsunami vurdu ve tüm işletmeler kapandı, herkes evinde kalmaya devam ediyor, maaş alamayacaklar ve ekonomik endişe duyuyorlar” dedi. 

"Şubatta 28 bin vakanın 10 bini New York'taydı, ilk vaka martta açıklandı"

Boston’daki Northeastern Üniversitesi’nin verilerini paylaşan Cuomo, virüsün New York’ta Çin’den değil Avrupa’dan girdiğini ve Başkan Donald Trump’ın önlem almada çok geciktiğini söyledi: 

Araştırmalar gösteriyor ki virüs şubat aynda İtalya’da, son derece şiddetli şekilde yayılıyordu. Northeastern Üniversitesi’nin verilerine göre ilk resmi verinin açıklandığı 1 Mart’ta ABD’de 28 bin vaka vardı. Bunun 10 bini New York’taydı. Sanırım bize bulaşmasının kaynağı da İtalya’ydı. 

Trump yönetimi, Çin’e uçuş yasağını, Vuhan’da salgın başladıktan bir ay sonra 2 Şubat’ta getirdi. Avrupa’ya uçuş yasağı ise bundan da bir ay sonra, virüs ABD’de iyice yayıldığında oldu. 

Andrew Cuomo, “'Çin yasağıyla ön kapıyı kapattık ve bu doğru bir adımdı ama arka kapıyı açık bıraktık.Çünkü biz Çin’e seyahat yasağı uyguladığımızda virüs çoktan Çin’i terk etmişti’’ ifadelerini kullandı. 

New York Valisi, ocak ve şubat aylarında sadece Avrupa’dan New York ve New Jersey’ye 2,2 milyon kişinin seyahat ettiğini söyledi. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU