İşçi Partili parlamenter, Birleşik Krallık hükümetini Türkiye'den alınan koruyucu ekipman desteği nedeniyle eleştirdi

Yerel Yönetim Bakanı, hayati önemdeki kişisel koruyucu ekipmanların ne zaman ulaşacağını tam olarak söyleyememişti

Salgında can kaybının 17 bini aştığı Birleşik Krallık'ta sağlık çalışanları için koruyucu ekipman kıtlığı yaşanıyor (Reuters)

Lizzy Buchan - Kate Ng

Birleşik Krallık'ta (BK) Muhafazakar Partili bir bakan Türkiye'den geciken sevkiyatın varış zamanını söyleyemezken (sevkıyat çarşamba sabahı ulaştı -ed.n.), hükümet hayati öneme sahip koruyucu ekipman üretimiyle ilgili teklifleri göz ardı etmekle suçlanıyor.

İşçi Partisi'nden Rachel Reeves, hükümetle irtibat kurup sağlık personelinin koronavirüsü güvenle tedavi edebilmesi için kişisel koruyucu ekipman (KKE) üretmeyi öneren ama hiçbir dönüş alamayan Britanyalı üreticilerin çağrı "yağmuruna tutulduğunu" söyledi.

Reeves’ın kaygılarını, parti lideri Sir Keir Starmer da paylaştı. Starmer, hükümetin neler olup bittiğine dair inandıklarıyla gerçekte ön cephede yaşananlar arasında “büyüyen bir uçurum” olduğu uyarısında bulundu.

Yardım teklifleri sürekli görmezden gelindiği için BK firmalarının hayat kurtaran koruyucu ekipmanı yurtdışına satmak zorunda kaldığına dair haberler gelmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gelişmeler, Bölgesel Kalkınma ve Yerel Yönetim Bakanı Simon Clarke’ın pazar günü Türkiye’den gelmiş olması beklenen KKE sevkiyatının tam olarak ne zaman ulaşacağını söyleyemediği sırada yaşandı. Beklenmedik gecikmelerin ardından Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait bir uçak, içinde 400 bin önlüğün bulunduğu malzemeleri teslim almak üzere gönderilmişti.

Bakanlar ön saflarda çalışan sağlık emekçileri için yeterli koruyucu malzeme bulunmamasıyla ilgili sürekli eleştirilere maruz kalırken, Kraliyet Anestezistler Koleji (RCOA) Başkanı da The Independent'a yaptığı açıklamada, doktorların yeterli KKE olmadan hastaları tedavi etmemesi gerektiğini söyledi.

Gölge kabine bakanı Reeves, Britanyalı işletmelerin önlük başta olmak üzere koruyucu ekipman ve kıyafet üretmeyi teklif ettiğini fakat hükümetten yanıt alamadığını kaydetti.

Reeves, BBC Radio 4'ün Today programında şunları söyledi:

Bazı işletmeler bu işi yerel hastaneler veya bakımevleri için geçici olarak yapıyor ama bunun sistematik hale getirilmesi gerekiyor. Doktorlarımızın, hemşirelerimizin ve bakım çalışanlarımızın ihtiyaç duydukları ekipman ve kıyafete sahip olmasını sağlamak için tüm imalat ve tekstil kapasitemizi ve kabiliyetimizi seferber edecek ulusal çapta bir çaba gerekiyor.

İşçi Partili parlamenter, yabancı ülkelerden KKE ithalatına "çok fazla odaklanıldığını" ve daha küçük tedarikçileri ulusal çabanın parçası yapmayaysa yeterince odaklanılmadığını belirtti.

Ön saflarda çalışan insanlarımızın düzgün korunmuyor olması bir rezalet. Hükümetin en temel görevi yurttaşlarını korumak ve şimdi bu bizim ana önceliğimiz.

BBC’ye konuşan Sir Keir ise “Tam olarak doğru zamanda doğru yerde doğru kite sahip olmak her hükümet için uğraş demektir” dedi.

Ancak burada hükümetin olan bitene dair ne söylediği ya da neye inandığıyla ön cephede yaşananların bize anlattığı arasında büyüyen bir uçurum olduğunu görüyoruz.

Bu uçurum mümkün olan en kısa sürede kapatılmalı çünkü bu insanlar işe gittiklerinde kelimenin tam anlamıyla canlarını tehlikeye atıyor.

Çin'de elektronik alet üreten fabrikalar işleten Alan Johnson ise KKE'yle ilgili yardım sunmak için hükümetle ilk olarak neredeyse üç hafta önce temasa geçtiğini ifade etti.

St. Albans merkezli iş adamı, The Independent'a şöyle konuştu:

Çok sinir bozucu bir durum; yardım etmek istiyoruz, bunu yapacak vasfımız da var ancak gidip fabrikalarıma imalata başlamalarını söyleyebilmem için gereken talep yok.

Belki bu durumda olan tek benim ama görmezden gelinen ve fark yaratma şansı tanınmayan başkalarının da olduğunu sanıyorum.

Eğer iki buçuk hafta önce birileri bana hemen yanıt vermiş olsaydı (KKE) şimdiye hazırdı ve buraya çoktan gelmiş olmasa bile yola çıkmış olacaktı. Her geçen gün boşa harcanan zaman demek."
 


Kabine bakanı Robert Jenrick cumartesi günü yaptığı açıklamada, içinde 400 bin önlüğün de bulunduğu 84 ton KKE'nin Türkiye'den ayrılıp ertesi gün BK'ya varacağını belirtmiş ama sevkiyat gerçekleşmemişti.

RAF uçağının kişisel koruyucu ekipmanlarla dönmekte olup olmadığı hususunda baskı yapılan Clarke şöyle demişti:

Maalesef bu konuda konuşamam. Tek bildiğim geçen gece yola çıktığı.

Tabii ki önümüzdeki birkaç gün içinde BK'de bizlerle olacak, bu bizim temel önceliğimiz.

Clarke hükümetin "kaynağı neresi olursa olsun" koruyucu ekipman almak için elinden geleni yapacağına dair "her zaman için geçerli bir karine" olduğunu söylemiş ve üreticileri bakanlar kuruluna "ulaşıp" ekipman üretme kapasitelerini bildirmeye davet etmişti.

Bu arada RCOA başkanı Ravi Mahajan kuruluşlarının hastaları tedavi ederken güvende hissetmeyen sağlık görevlilerini destekleyeceğini söyledi.

Mahajan şöyle dedi:

Üyelerimize her şeyi depolamaları gerektiği tavsiyesinde bulunuyoruz. Sağlığınız, hastalar, vermek zorunda kalabileceğiniz tavizler yeterince güvenli mi?

Büyük resmi göz önüne alın. Ve sonra eğer bu tedaviyi şu anda sağlayamayacağınıza karar verirseniz, o zaman sizi destekleyeceğiz.

Britanya Diş Hekimleri Birliği (BDA) tarafından yapılan ve BK'da bin 10 diş hekimini kapsayan araştırmaya göre İngiltere'deki diş hekimlerinin yarısından fazlası (yüzde 54), KKE eksikliklerinin acil diş bakımı merkezlerindeki hastaların tedavisinin aksamasına yol açtığını söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU