Çin’de, bir restoranda farklı noktalarda oturan 3 aileye klima nedeniyle Kovid-19 bulaştı

Araştırmacılar bulgularının restoranlarda daha fazla tedbir almayı gerektirebileceğini ifade etti

Çalışmanın bulgularının kapalı olan restoranların yeniden açıldığında daha düşük kapasitede çalıştırılması gerekebileceğine işaret ettiği belirtildi (Reuters)

Çin’in Guangzhou şehrinde, üç sağlıklı ailenin penceresiz bir restoranda yemek yedikten sonra Kovid-19’a yakalandığı belirtildi.

Business Insider’ın haberine göre, vakayı inceleyen araştırmacılar restoranın klimasının, belirtileri göstermeyen bir kişinin viral damlacıklarını normalde olabilecekten daha uzağa yaydığını düşünüyor. 

Üç ailenin etrafındaki 9 kişinin de daha sonra hastalığa yakalandığı aktarıldı. Araştırmacılar, bulgularını bu ay Emerging Infectious Diseases bilimsel yayınında yayımladı. 

Araştırma sonuçlarının sosyal mesafe tedbirlerini uygulayarak sağlıklı kalmaya çalışanlar açısından daha fazla dikkatli olunması gerektiğine işaret edebileceği ifade edildi. Öte yandan araştırmacılar, tecrit uygulanan restoran endüstrisine dair yapılan araştırmanın bulgularının, o sırada diğer 73 müşterinin ve 8 çalışanın hastalanmadığını da ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar çalışmalarında, “Virüsün restoranlarda yayılmasını önlemek için, masalar arasındaki mesafenin artırılmasını ve havalandırmanın geliştirilmesini tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Gelecek aylarda çalışmaya geri dönme konusunda sıkıntı yaşayabilecek restoranlar açısından, araştırmacıların bulgularının restoranların yeniden açılmasının pandeminin ardından doğrudan normal hayata dönülebileceği anlamına gelmediğine işaret ettiği belirtildi. 

Fakat virüsün yayılma riskini sınırlama konusunda bazı yöntemlerin uygulanabileceği ifade edildi. Örneğin, müşterilerin ne kadar süre boyunca restoranda yemek yiyebileceğine dair sınırlamalar, düşük kapasitede çalışma, klimaların ya da ısıtıcıların kapalı kalması ve çalışanların maske takması gibi önlemlerin uygulanabileceği belirtildi. 

Araştırmacılar hastalığın yayılmasının, ateş ve öksürük gibi belirtileri göstermeyen 63 yaşındaki bir kadından kaynaklandığını düşünüyor. Bahsi geçen kişinin daha sonra yaptırdığı Kovid-19 testinin pozitif çıktığı aktarıldı. 

İki hafta içinde, restoranda bulunan iki farklı aileden 5 kişinin olduğu gibi, bu kişinin yakınlarının da hasta olduğu belirtildi. Birbirinden virüsün yayılma mesafesinden daha uzakta bulunan ailelerin hastalığa yakalanmasının araştırmacılar açısından şaşırtıcı olduğu ifade edildi. Araştırmacılar görünüşe göre klimanın viral damlacıkları normalden daha uzağa yayabildiğini aktardı. 

ABD Ulusal Restoranlar Birliği, 1 Mart’tan bu yana restoran endüstrisinde 3 milyonun üzerinde kişinin işini kaybettiğini açıkladı. Ayrıca ABD’deki restoranların her beşinden birinin pandemi nedeniyle tamamen kapanma riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. 

Vanderbilt Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar profesörü William Schaffner, araştırmanın restoranların nasıl açılacağına karar verme konusunda yardımcı olabileceğini belirtti. 

Schaffner, “Restoranları yeniden açacağız fakat işin aslı yavaş bir şekilde açmak olacak” dedi.  

Öte yandan, Delaware Üniversitesi’nin epidemiyoloji programının kurucu direktörü Jennifer Horney, eyaletlerde uygulanan acil durum tedbirlerinin hafifletilmesinin restoranlara da belli kısıtlamalarla yeniden açılma olanağı tanıyabileceğini belirtti. 

 

Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU