Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya karşı çıkmıştı… Mahkeme İki Gözüm Ahmet'in yapımcısını haklı buldu

2000 senesinde Paris’te hayata veda eden sanatçı Ahmet Kaya’nın hayatını anlatan tartışmalı filmin vizyona girmesinin önündeki hukuki engel kalktı. Yönetmen Şavata, "Filmde Kaya'nın sürgününe yol açan Kervan adlı Kürtçe türküyü de kullandık" dedi

Şavata: Gülten Kaya bu filme sahip çıksın. Ahmet Kaya'yı seven herkes bu filme sahip çıksın / Fotoğraf: Independent Türkçe

Sanatçı Ahmet Kaya'nın hayatını anlatan İki Gözüm Ahmet filmine ilişkin hukuki süreç sonlandı.

Kaya'nın varisleri eşi Gülten Kaya ve kızlarının açtığı dava sonucu mahkemenin verdiği ihtiyati tedbir kararını İstinaf Mahkemesi’ne götüren X Yapım'ın temyiz başvurusunu inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, yapımcıyı haklı buldu.

İhtiyati tedbir kararının kaldırılmasıyla İki Gözüm Ahmet'in vizyona girmesinin önündeki hukuki engel kalkmış oldu.

 

İki Gözüm filmi set- Independent Türkçe.jpg
İki Gözüm Ahmet filminin seti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Filmde Ahmet Kaya'nın sürgününe sebep olan Kervan adlı Kürtçe türküyü de kullandık"

Yaşananlara ilişkin görüşünü almak üzere ulaştığımız yönetmen Gani Rüzgar Şavata, "Halkın huzurunda o kadar yıprandık ki… Maddi kaybımız çok ama biz maddiyatın değil, maneviyatın telafisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Film yüzünden sosyal medya dahil pek çok platformda hakarete uğradıklarını öne süren yönetmen Gani Rüzgar Şavata, “Böyle cesur bir insanın (Ahmet Kaya) hayatının sinemaya aktarılmasını bekleyen insanlar da bizim gibi mağdur edildi” yorumunu yaptı.

Sinema sektöründe olup, kendilerine arka çıkmayanlara da sitem eden Gani Rüzgar Şavata, "Sansüre darbe vuranlara karşı çağrımızı, haykırışımızı sürdüreceğiz"  dedi.

 

Gani Rüzgar Şavata - İki Gözüm- Independent Türkçe.JPG
Gani Rüzgar Şavata / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gülten Kaya'ya bir mesajı olup olmadığını da sorduğumuz Gani Rüzgar Şavata, "O (Ahmet Kaya) türküleriyle, ben filmlerimle başkaldırdık. Bence Gülten Kaya özür dilemesin, bir bayandır ama filme sahip çıksın. Ahmet Kaya'yı seven herkes bu filme sahip çıksın. Filmde Ahmet Kaya'nın 8 türküsü zaten var. Hatta filmde, Kaya'nın sürgününe sebep olan Kervan adlı Kürtçe türküyü de kullandık, yasal hakları bizde. Ama yasal hakkı Gülten Kaya'da olan Yorgun Demokrat, Adı Bahtiyar gibi eserleri kullanabilmemize izin verilsin. Böylece bizlerin de Ahmet Kaya sevdalılarının da gönlü alınsın. Gülten Kaya da Ahmet Kaya'yı sevenler de bu filme (İki Gözüm Ahmet) sahip çıksın. Para için yapmadık bu filmi. Elde edilecek parayı belki bir vakıf ya da okul için kullanacaktık ama araya başka yapımcılar girdi" dedi.

Şubat ayında vizyona girememelerinin ardından koronavirüs salgını nedeniyle tüm vizyon tarihlerinin ertelendiğini hatırlatan Şavata, sonbaharı beklediklerini söyledi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ne olmuştu?

Filmin 7 Şubat 2020 tarihinde vizyona girmesi beklenirken, sanatçının varisleri eşi Gülten Kaya ile kızları Çiğdem Öztürk ve Turaç Melis Kaya, İki Gözüm Ahmet'in kendi izinleri olmadan çekildiği gerekçesiyle X Yapım'a dava açmıştı.

Mahkemede "ihtiyadi tedbir" kararı verilmesi üzerine filmin yapım şirketi, bir üst mahkemede itirazda bulunmuştu.

Yapılan itiraz sonuç getirmese de yapımcı pes etmemiş, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceklerini açıklayarak, “ihtiyati tedbir” kararını İstinaf Mahkemesi’ne götürmüştü.

Temyiz başvurusunu inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, “İki Gözüm Ahmet” filmi için yerel mahkemelerin verdiği “ihtiyati tedbir” kararını kaldırdı.

Böylelikle İki Gözüm Ahmet filminin sinemalarda seyirciyle buluşmasının önündeki yasal engel kalktı ancak bu kez de koronavirüs salgını nedeniyle vizyon tarihi ertelendi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU