DSÖ uyarıyor: Antikor testlerinin koronavirüs bağışıklığını gösterdiğine dair herhangi bir kanıt yok

Antikorların Kovid-19'a karşı ne kadar süre bağışıklık sağladığı konusunda da araştırmalar devam ediyor

Uzmanlar daha önce vücudunda antikor bulunan kişilerin kanınndan elde edilen plazmaların bağışıklığı kuvvetlendirmek için kullanılabileceğini belirtmişti (Reuters)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) cuma günü Kovid-19’a karşı insan vücudunda üretilen antikorların varlığını saptayan testlere dair uyarıda bulundu. CNBC’nin haberine göre DSÖ, bu tip serolojik testlerin bir kişinin bağışıklık kazanıp kazanmadığı ya da tekrar enfekte olma konusunda artık risk altında bulunup bulunmadığına dair net herhangi bir kanıt göstermediğini belirtti. 

DSÖ’nün Kovid-19’a karşı mücadele ekibinin lideri Dr. Maria Van Kerkhove, “Antikor testleri mevcut seroloji düzeyini, antikor düzeyini ölçebilecek fakat bu kanında antikor bulunan kişilerin hastalığa karşı bağışıklık kazandığı” anlamına gelmediğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahsi geçen serolojik ya da antikor testleri kişinin daha önce Kovid-19’a yakalanıp yakalanmadığını, belirtileri gösterip göstermediğini ya da iyileşip iyileşmediğini gösterebileceği aktarıldı.

John Hopkins Üniversitesi’nin derlediği veriler, 2,1 milyon koronavirüs vakasının 560 binden fazlasının iyileştiğini gösteriyor. Fakat, bulaşıcı hastalık uzmanları toplam vakaların sayılarının tespit edilemeyen kişiler ve test konusunda sıkıntı yaşayan ülkeler olduğu gerekçesiyle çok daha fazla olabileceğini belirtiyor. 

Dr. Kerkhove, DSÖ yetkililerin pek çok ülkede bu testlerin bağışıklık ölçümü için kullanılabileceğini belirttiğini keşfettiğini söyledi. 

DSÖ’nün Cenevre’deki genel merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında Dr. Kerkhove, “Bu testler antikor seviyesini tespit etmek için kullanılacak. Bu virüs tarafından enfekte olmasının ardından bir ya da iki hafta sonra vücudun verdiği bir tepki” ifadelerini kullandı.

Şu anda serolojik testlerin kullanımının kişinin bağışıklık kazandığını ya da ikinci kez enfeksiyondan korunduğunu gösterebildiğine dair herhangi bir kanıta sahip değiliz.

DSÖ’nün Acil Durum Komitesi Başkanı Dr. Mike Ryan, enfeksiyonu geçiren kişilerin vücudunun ürettiği antikorların ne kadar süre bağışıklık sağladığına dair bilim insanlarının çalışmalara devam ettiğini belirtti. 

Hiç kimse vücudunda antikor bulunan kişilerin hastalığı kapma ya da hastalığa tekrar maruz kalma konusunda tamamen korunduğuna dair emin değil. Ayrıca testler yanlış sonuçlar veriyor da olabilir.

Dr. Ryan pazartesi yaptığı açıklamada, “İyileşme ve yeniden enfekte olma açısından cevaplara sahip olmadığımızı düşünüyorum. Bu bilinmeyen bir konu” demişti.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU