Arap Birliği, koronavirüs tehlikesi altında olan Filistinli mahkumlar konusunda uyarıda bulundu

Genel Sekreter, mahkumların kaldığı yerlerde ciddi temizlik sıkıntısının yaşandığını belirtirken, havalandırma ve diğer gerekli malzemelerin eksikliğine vurgu yaptı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt / Fotoğraf: Reuters

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Müdürü Robert Mardini'ye gönderdiği mektupta, İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli tutuklular için koronavirüs uyarısında bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri'ne yakın bir kaynak Independent Arabia'dan Ahmed Ali'ye yaptığı açıklamada, Ebu Gayt'ın mektubunda, İsrail'de yayılmasını sürdüren koronavirüs salgınının hapishanelerde bulunan yaklaşık beş bin Filistinli mahkum için tehdit oluşturduğunu ve mahkumlar arasında virüse karşı risk grubunda olan çok sayıda yaşlı, hasta ve bağışıklık sistemi düşük olan insanların bulunduğunu bildirdiğini aktardı.

Mektubunda İsrail hapishanelerinde bulunan mahkumların maruz kaldığı tehlikeli koşullara da değinen Ebu Gayt, uzman doktorların ve hastalara yardımcı olacak tıbbi cihazların hapishanelerde olmadığına dikkati çekti. Genel Sekreter ayrıca, mahkumların kaldığı yerlerde ciddi temizlik sıkıntısının yaşandığını belirtirken, havalandırma ve diğer gerekli malzemelerin eksikliğine vurgu yaptı.

Ebu Gayt'ın Mardini'ye gönderdiği mektupta ayrıca, İsrail'in bazı suçluları serbest bırakmaya karar verdiği sırada Filistinli mahkumları bu kararın dışında tuttuğu bildirilerek, salgının yayıldığı sırada mahkumlara yönelik bu davranışın Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nde öngörülen uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu kaydedildi.

KIZILHAÇ AFP.jpg
Kızılhaç çalışmalarının bir parçası / Fotoğraf: AFP


Kaynak açıklamasında, Arap Birliği Genel Sekreteri'nin Filistinli mahkum ve aileleri adına ICRC Müdürü'ne seslendiğini ifade ederek, İsrail hükümetinin bu konudaki tutumlarını ve politikalarını gözden geçirmeye zorlamak için elinden geleni yapmasını ve insani felaketten kaçınmak adına mahkumlar için verilen karardan dönülmesi çağrısında bulunduğu aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Toktaş

independentarabia.com/node/109036

DAHA FAZLA HABER OKU