Duterte "ihlal edeni vurun" demişti, Filipinler polisi maske zorunluluğuna uymayan bir kişiyi öldürdü

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, karantina sürecinde sorun çıkaranları vurma talimatı vermişti

(AFP)

Filipinler’de 63 yaşındaki bir adam Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için yürürlüğe sokulan sınırlamalara uymayınca polis tarafından vurularak öldürüldü.

Vice.com'da yer alan habere göre olay perşembe günü Agusan del Norte eyaletindeki Nasipit kasabasında yaşandı. Adamın bir güvenlik kontrol noktasında görevli köy yetkilileri ve polisle karşı karşıya geldiği sırada sarhoş olduğu iddia edildi.

Polis raporuna göre, yüz maskesi takmadığı için uyarılan adam, yetkilileri tırpanla tehdit etti.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Şüpheli yüz maskesi takmadığı için köyün sağlık personeli tarafından uyarıldı. Ama şüpheli öfkelendi ve provoke edici sözler söyleyip sonunda bir tırpanla personele saldırdı.

Adamı sakinleştirmeye çalışan polisin daha sonra silahıyla ateş ederek adamı öldürdüğü bildirildi.

Bu, ülkede koronavirüs kısıtlamalarına karşı gelen bir sivilin polis tarafından vurularak öldürüldüğü ilk vaka.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte geçen hafta yaptığı açıklamada hükümetin talimatlarına uymayan ve “sorun çıkaranların” vurularak öldürülmesi talimatını vermişti.

Ulusa seslenen Duterte, “Herkesi uyarıyorum. Bu süreçte hükümetin uyarılarını dikkate alın çünkü düzene sahip olmamız önemli. Doktorlara ve sağlık çalışanlarına zarar vermeyin. Çünkü bu ciddi bir suç. Polis ve askerlere, ayrıca köylerdeki yetkililere talimatlarım şu: Sorun çıkarsa ya da insanların çatışacağı bir durum meydana gelir de yaşamınız riske girerse onları vurup öldürün” ifadelerini kullanmıştı.

Filipinler’de doğrulanmış vaka sayısı 3 bin 246. Ülkede şimdiye dek 152 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, 64 kişiyse iyileşti.

 

Independent Türkçe, Vice.com

DAHA FAZLA HABER OKU