Ezidi kadınların tazminatları ekonomik kriz gerekçesiyle ödenemiyor

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı’nın kararına göre IŞİD’den kurtarılan 2 bin 649 Ezidi’ye tazminat ödenmesi gerekiyordu. Ancak kurtarılan her mağdura verilmesi kararlaştırılan 6 bin 450 dolar tutarındaki tazminat ekonomik kriz nedeniyle verilmiyor

Fotoğraf: AFP

IŞİD tarafından 3 Ağustos 2014'te ele geçiren Şengal, 13 Kasım 2015'te ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri’nin havadan desteğiyle Peşmerge güçlerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı.

Duhok Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 6 bin 417 Ezidi, IŞİD tarafından kaçırıldı.

Şimdiye kadar yaklaşık 3 bin Ezidi örgütten kurtarılırken, 2 bin 900 kişinin ise akibeti bilinmiyor. 

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, geçen yılın 18 Nisan’ında IŞİD’den kurtarılan 2 bin 649 Ezidi’ye tazminat ödenmesi kararı aldı.

Karara göre kurtarılan her mağdur için 2 milyon dinar (yaklaşık 6 bin 450 dolar) ödenecek.

Duhok Kurtarılan Ezidiler Dairesi Başkanlığı kurtarılan 3 bin 501 kişinin adının bulunduğu listeyi Bağdat yönetimine iletti.

Şimdiye kadar ise 852 kişiye tazminatları verilmesinin ardından işlemler durdu.

Ezidi kadınların yüzde 75’i halen tazminatını almazken, mağdurlar en kısa zamanda tazminatlarının ödenmesini bekliyor.
 

Hüseyin Koro Qaidi.jpg
Duhok Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Hüseyin Koro Qaidi​​​​​​​


Liste Göç ve Göçmenler Bakanlığı'na teslim edildi

Dönemin Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından kurulan Duhok Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Hüseyin Koro Kaidi (Qaidi), Independent Türkçe'ye şu açıklamada bulundu:

Bu konuyla ilgili gerekli tüm yasal prosedürü tamamlayıp Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı'na gönderdik. Biz de bekliyoruz. Hazırladığımız listelerdeki kişi bilgileri ayrıntılı bir şekilde yer verildi. Listelerde IŞİD’den kurtarılan 3 bin 501 Ezidi kadın ve kızın ismi var.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı ilk aşamada 852 kişiye tazminatını ödeyeceğini belirtti. Ödemeler sırasında yurtdışında olan ve başka bir yakınına vekalet vermeyen 50 kişinin ödemesi ise yapılmadı. Hepsinin hakları verilecektir. İkinci aşamanın ne zaman başlatılacağı belli değil.


Göç ve Göçmenler Bakanlığı Duhok Ofisi, konuya ilişkin sürecin sürdüğünü ancak Bağdat’ta tekniki sorunların yaşanmasından dolayı birtakım aksamaların yaşandığı kaydedildi.

"Tazminatlar adil dağıtılmıyor. Biz sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz"

Kurtarılanlar arasında eşinin yanı sıra çoğu akrabasını yitiren çok sayıda kadın var. Bu kadınların bir çoğu halen psikolojik tedavi görüyor.

34 yaşındaki Sali Usuf adlı Ezidi kadın, yaşananlara ilişkin şunları anlattı:

Bazı ailelerde kurtarılan 5 kişiden biri tazminatını aldı. Adilane bir şekilde tazminatlar ödenmiyor. Aramızda hâlâ sağlık sorunu yaşayan birçok kişi var ve bunların çoğu kendi imkanlarıyla tedavi olmaya çalışıyor. Halen kamplarda yaşayan ve 100 bin dinarla yaşamını sürdürmeye çalışanlarımız var. Hakkımız olan bu paraya ihtiyacımız var. Biz sadaka istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz.


Gerekçe ekonomik kriz 

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı Sözcülüğü ise bu konuda yaptığı açıklamada, kendilerine ulaştırılan listede birinci derece mağdurlara öncelik verildiğini oluşturdukları komisyonun, mağdurların tazminlerini karşılayacağını ancak ekonomik kriz nedeniyle ödemelerde aksamaların yaşanabileceği belirtildi. 

18 yaşından küçüklerin birinci derece yakınlarının ya da vekaletlerinin olması gerektiği belirtilen açıklamada, Irak Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı’na söz konusu mağdurların aylık maaş almaları içinde öneride bulundukları kaydedildi.

 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU