Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'da gücünü konsolide ediyor, kraliyet ailesinin üyelerinin tutuklanması, Veliaht Prens'in "uyarısı" olarak tanımlandı

Kaynağa göre hamle, herkesin tutuklanabileceği mesajını veriyor

Suudi Arabistan Kralı, öldüğüne dair iddiaların ardından ilk kez 8 Mart Pazar günü görüntülenmişti (AA)

Kraliyet ailesine yakın kaynaklar, Suudi Arabistan'da üst düzey iki prensin, veliaht prensi desteklemediği için tutuklandığını söyledi.

Tutuklamalarla ilgili bilgi sahibi kaynağın Associated Press haber ajansına söylediklerine göre Kral Selman'ın küçük kardeşi Prens Ahmed bin Abdülaziz ve kralın yeğeni, eski terörle mücadele yetkilisi Prens Muhammed bin Nayif, liderliği kışkırtan davranışlarının birikmesiyle cuma günü tutuklandı.

Tutuklamaların ardından, babasının da desteğiyle veliaht prens, tüm temel iktidar araçları üzerindeki kontrolünü pekiştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kraliyet salonuna yakın bir kişiye göre, bu beklenmedik bir hamleydi çünkü 2017 ortalarında veliaht prensin tahta çıkma sırasından çıkardığı Prens Muhammed bin Nayif'in o günden beri yakın gözetim altında olduğu biliniyordu.

Ayrıca Kral Selman'ın küçük kardeşi ve iktidardaki Suud Hanedanı'nın kıdemli bir üyesi olması sebebiyle de Prens Ahmed'in tutuklanması beklenmiyordu.

Prens Ahmed, uzun zamandır veliaht prens hakkında olumsuz görüşlere sahip ve Selman taht sırasında birinci olmak için daha kıdemli prensleri saf dışı bıraktığında ona sadakat sözü vermekten kaçınan birkaç üst düzey prensten biriydi.

Suudi yetkililer, ilk önce The Wall Street Journal'ın bildirdiği tutuklamalar hakkında resmi bir yorum yapmadı.

AP'ye konuşan kaynak, tutuklamaların kraliyet ailesine veliaht prensin güç konsolidasyonu hakkında homurdanmayı bırakıp hizaya girme uyarısı olduğunu açıkladı.

Kaynak, eğer Prens Ahmed tutuklanabiliyorsa her prensin tutuklanabileceğini ve tutuklanacağını söyledi.

Sadece birkaç yıl içinde veliaht prens, kendisinden daha yaşlı ve daha deneyimli kraliyet ailesi üyeleriyle olan rekabeti süpürüp atmayı başardı ve en güçlü güvenlik organlarını ona rapor verecek şekilde kontrolü altına aldı.

Prens Muhammed bin Nayif, son yıllarda El Kaide'ye karşı terörle mücadelede işbirliği yaptığı için ABD istihbarat yetkililerince tanınıyor ve seviliyor.

İçişleri bakanlığı yaparken korkulan bir figür olan Nayif, Suudi Arabistan'daki davaları denetliyor, Krallık'a muhalif ve eleştirel yaklaşanları yakından izliyordu.

Ancak 2017'de veliaht prens unvanı alındıktan sonra gücünü kaybetti ve yakından izlenmeye başladı.
 

 Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in öldüğü iddialarının dünya gündemine düşmesinin ardından Kralın, Ukrayna ve Uruguay'a yeni elçiler atadığı görüntüler yayımlanmıştı

 

Prens Ahmed de özellikle Yemen'deki savaşın yol açtığı insani felaket hakkında veliaht prense karşı eleştirel yaklaşıyordu.

Siyasi risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group'un yaptığı analiz, 84 yaşındaki hükümdarın sağlığı ve hükmetme kabiliyeti hakkındaki spekülasyonun ardından gelen tutuklamaların, iktidar Kral Selman'dan Veliaht Prens Muhammed'e geçmeden önce riskleri yöneten önleyici bir hamle olduğunu ileri sürdü.

Bir ABD yetkilisi AP'ye, geçen ay ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla yaptığı görüşmede Kral Selman'ın sağlıklı ve dinç göründüğünü söyledi.

Suudi kral perşembe günü de İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Dominic Raab'la Riyad'da bir araya geldi.

AP'den de yararlanılmıştır

Not: Conrad Duncan'ın bu haberi dün The Independent'ta yayımlandığı sırada henüz Suudi Arabistan'dan "prenslerin görev başında olduğuna" dair herhangi bir açıklama ya da görüntü gelmemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU