İtalya'dan Musul için Barzani'den destek talebi

Irak Kürdistan Bölgesi’ni (IKB) ziyaret eden İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İtalyan şirketlerinin Musul'un yeniden imarında rol alması için IKB Başbakanı Neçirvan Barzani'den destek talebinde bulundu

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) ziyareti

Bağdat’taki temaslarının ardından Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e geçen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve beraberindeki heyet, Erbil Uluslararası Havaalanı’nda Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından karşılandı.

Erbil'deki Başbakanlık Konutunda bir araya gelen Conte ve Barzani, Erbil-Bağdat ilişkileri, İtalya’nın Irak ve IKB’ye askeri ve ekonomik yardımlarının yanı sıra Irak’ın yeniden imarı, petrol ve ticari konuları görüştü. 

Irak'taki hükümet ve Irak Kürdistan Bölgesi’nin iç problemleri ile yeni hükümetin kurulması gibi konuların da ele alındığı belirtildi. 

Barzani: IKB ile İtalya güçlü ilişkilere sahip

Conte ile yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Neçirvan Barzani, İtalya hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ne verdiği yardımın devam etmesi temennisinde bulundu. Siyasi ve kültürel alanda İtalya ile güçlü ilişkilere sahip olduklarını kaydeden Barzani, "İtalyan askerlerin savunması altında özel bir şirket aracılığıyla Musul barajının yenileme çalışmaları sürüyor. Bu konuda da kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 

İtalya'dan Irak'taki yeni projeler için destek talebi

Independent Türkçe’nin bölge kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde altyapı, üst yapı ve Musul barajının onarımı gibi onlarca projeyi yürüten İtalya, özellikle Musul ve Irak’ın yeniden imarında rol almak istiyor. 

Bölgede 40’tan fazla İtalyan şirketinin aktif çalıştığını aktaran kaynaklar, İtalyan Başbakanı Conte'nin, İtalyan şirketlerinin Irak’ın yeniden imarında pay alması için IKB Başbakanı Barzani’den destek istediğini belirtti.

Ayrıca Erbil-Roma arasındaki sağlık, enerji, eğitim desteğinin sürmesi ile IKB’de bulunan 200 İtalyan askeri danışmanın Peşmerge güçlerine askeri eğitiminin devamı da görüşüldü.

Bağımsızlık referandumu sonrası Erbil-Bağdat arasında yaşanan gerginliğin Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için İtalya’nın IKB’ye desteklerini ilettiği de ifade ediliyor.

ABD’nin öncülük ettiği IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonda yer alan İtalya, IKB ile iyi ilişkilere sahip ve Aralık 2015’te Erbil’de resmen konsolosluğunu açmıştı. 

Öte yandan Irak Kürdistan Bölgesi’nin de Roma’da temsilciliği bulunuyor. Erbil ile Roma arasında 2017 yılında bir çevre sözleşmesi imzalandı. Buna göre İtalya hükümeti iklim değişikliğinden kaynaklanan zararlar konusunda IKB’ye yardımlarda bulunacak.
 

DAHA FAZLA HABER OKU