Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ile AP eski Türkiye Raportörü'nden Avrupa'ya 5 soru

Yunanistan sınırındaki göçmenler konusunda Avrupa’ya yüklenen AP vekili Kati Piri, verilen sözlerin yerine getirilmediğini hatırlatan bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımdan saatler sonra İbrahim Kalın da benzer bir tweet attı

Fotoğraf: Reuters

Göçmenlere Avrupa kapılarının açılması Türkiye ile Avrupa Birliği'ni (AB) yeniden karşı karşıya getirdi.

Özellikle İdlib’de 33 Türk askerinin şehit edildiği hava saldırısı sonrası yeni göç dalgasını kabul edemeyeceğini defalarca gündeme getiren Türkiye, Avrupa’ya mülteci geçişini durdurmama kararı aldı.

Bu karara tepki gösteren AB ülkeleri, 18 Mart 2016’da imzalanan ve mültecilerin Avrupa’ya akışını öngören 'Mülteci Mutabakatı'nı hatırlattı.

Türkiye ise daha önce olduğu gibi AB ülkelerinin söz konusu anlaşma şartlarını henüz yerine getirmediğini savundu.

Mülteci Mutabakatı’na değinen isimlerden biri de Türkiye’ye yönelik eleştirileriyle tanınan Avrupa Parlamentosu (AP) vekili ve eski Türkiye Raportörü Kati Piri idi.

Türkiye’ye 2016’da verilen vizelerin kaldırılması ve Suriyeli sığınmacılar için 2018’e kadar taahhüt edilen 6 milyar euroluk destek sözünün tutulmadığını söyleyen Kati Piri, gümrük birliğinin yenilenmemesi konusunda yeni bir adım atılmadığını kaydetti.

Sosyal medya hesabından Almanya Başbakanı Angela Merkel’in "Türkiye’den mülteci anlaşmasına uymasını bekliyoruz" açıklamasını alıntılayan Piri, AB tarafından tutulmayan sözleri sıraladı:

Hangisine?

2016 sonunda vizelerin kaldırılması mı?

2018’e kadar 6 milyar Euro destek mi? (Öngörülen yeni fon yok)

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi mi? (Konsey tarafından reddedildi)

Yeni fasılların açılması mı? (Hiç yaşanmadı)

Gönüllü geri kabul mü? (3 yılda sadece 25 bin mülteci kabul edildi)

 

Kalın’dan benzer tweet

Kati Piri’nin bu paylaşımından saatler sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, benzer bir tweet paylaştı.

Türkiye’nin AB anlaşmasında sorumluluklarını yerine getirdiğini söyleyen Kalın, tıpkı Piri gibi AB’nin tutmadığı sözleri sıraladı:

Türkiye-AB anlaşmasında Türkiye sorumluluklarını yerine getirdi.

Peki AB?

Özeti bu:

1. Vize/Şengen yapılmadı.

2. Gümrük Birliği güncellenmedi.

3. Dört yılda 6 milyar avronun yarısı gönderildi.

4. Yeni fasıllar açılmadı.

5. Gönüllü geri kabul ile sadece 25 bin kişi kabul edildi.

 

Mülteci Mutabakatı neleri kapsıyor?

İki taraf arasında yapılan anlaşma, Avrupa Birliği ülkelerine kaçak yollarla varan göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini ve bunun karşılığında da Türkiye’de yasal olarak kalan Suriyelilerin Avrupa’da mülteci olarak kabul edilmesini içeriyor.

Mülteci anlaşmasının karşılığında ise Türkiye’ye 6 milyar euroluk finansal yardım, Türkiye vatandaşlarına AB ülkeleri için vize kolaylığı ve Türkiye’nin AB’ye girme sürecinin hızlandırılması yer alıyor.

AB-Türkiye arasındaki ilişkiler, fonların yeterince aktarılmadığı ve AB’nin verdiği sözleri tutmadığı gerekçesiyle gergin zaman zaman gerginleşiyor.

AB, 6 milyar euroluk maddi yardımı iki aşamada vermeyi karara bağlayarak fonların ilk kısmı olan 3 milyar euroyu Türkiye’ye aktarmıştı. Fakat Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anlaşmanın imzalanmasından 6 ay sonra yaptığı açıklamada hayal kırıklığını şu şekilde dile getirmişti; "Bize ödenen 179 milyon euro, bize söz verilense 3 milyar euro."

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU