Çin'de koronavirüs etkisiyle hava kirliliğinde yaşanan keskin düşüş uzaydan fotoğraflandı

NASA araştırmacısı "İlk kez, belirli bir olayın ardından geniş bir alanda böylesi keskin bir düşüş yaşandığına tanık oldum" dedi

Ocak (solda) ve şubat (sağda) aylarına ait hava kirliliği seviyeleri (NASA)

Uydu görüntüleri, ülkeyi saran koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından sanayi ve ulaşımın durma noktasına geldiği Çin'de hava kirliliğinin hızlı bir düşüş yaşadığını ortaya çıkarttı.

ABD'nin uzay ajansı NASA'ya göre, bu değişim virüsü kontrol altına alma çabalarının ekonomiyi yavaşlatmasıyla en azından kısmen ilişkili.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın grafikleri taşıtlardan, enerji santrallerinden ve fabrikalardan salınan bir toksik gaz olan azot dioksit (NO₂) oranının Çin haritası üzerinde hangi seviyelerde bulunduğunu gösteriyor ve geçmişle kıyaslıyor.

Bilim insanları daha önce de koronavirüsün şubat ayı ortalarında sadece iki hafta içinde Çin'in zararlı sera gazı salımını en az dörtte bir oranında azalttığını ortaya koymuştu.

Sanayi işletmelerini kapatmak ve insanlardan evlerinden ayrılmamalarını istemek, iklim krizinin en önemli sebebi olan sera gazı üretimi konusunda dünya birincisi olan ülkede fosil yakıt kullanımında keskin bir düşüş yaşanmasıyla sonuçlandı.

Virüs salgınının başladığı Çin'de şimdiye kadar yaklaşık 80 bin koronavirüs vakası tespit edildi ve şimdiye kadar Kovid-19 kaynaklı yaklaşık 2.900 ölüm doğrulandı. Şimdiye dek ülke, tüm ülkelerden daha fazla vaka ve ölüm sayısına sahip.

NASA'nın haritaları yılın ilk üç haftasındaki hava kirliliği seviyelerini 10 Şubat ile 25 Şubat tarihleri arasındaki oranlarla karşılaştırıyor.

Uzay ajansından araştırmacılar, düşüşün ilk önce virüs salgınının başladığı Vuhan kentinde yaşandığını ve ardından tüm ülkeye yayıldığını söylüyor.
 

wuhan-trop-2020056.jpeg

Bu yıl geçen senenin aksine, Çin Yeni Yılı sonrası ülkedeki kirlilik seviyelerinde artış yaşanmadı (NASA)


NASA'ya bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden hava kalitesi araştırmacısı Fei Liu şöyle dedi: "İlk kez, belirli bir olayın ardından geniş bir alanda böylesi keskin bir düşüş yaşandığına tanık oldum."

Araştırmacı, daha önce de 2008'deki ekonomik resesyon sırasında azot dioksit oranlarında bir düşüş gördüğünü ancak bunun daha yavaş biçimde gerçekleştiğini ifade etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU