Dünyanın en büyük iPhone fabrikası, fabrikaya gelmeyen çalışanlara işe dönmeleri için bin dolar ikramiye teklif ediyor

Apple ölümcül koronavirüsün dünya genelinde bir iPhone kıtlığına neden olacağı konusunda uyardı

 

Tayvan merkezli Foxconn şirketinin Çin'in 9 kentinde 12 fabrikası bulunuyor. Fortune dergisinin verilerine göre Foxconn dünyanın en yüksek gelirli dördüncü teknoloji şirketi (Reuters)

Dünyanın en büyük iPhone fabrikası Kovid-19 adlı yeni koronavirüs salgınından kaynaklanan iş gücü sıkıntılarını hafifletmek için işçilere ücretsiz ulaşım, yemek ve konaklama imkanı teklif etti.

Digitimes'a konuşan endüstri kaynakları Çin'deki iPhone montaj tesislerini işleten Foxconn Technology'nin çalışanları işe döndürme çabaları kapsamında bin dolara ulaşan (yaklaşık 6 bin TL) ikramiyeler verdiğini bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke virüsün yayılmasını kontrol altına almaya çalışırken işçilerin ağırlıklı olarak kullandığı toplu taşıma sistemi salgından ciddi şekilde etkilenmiş durumda. Ülkede şimdiye kadar 78 binden fazla doğrulanmış koronavirüs vakası görüldü, bu sayı dünyadaki tüm enfeksiyonların yüzde 95'ininden fazlasına tekabül ediyor.

Foxconn fabrikaları Çin Yeni Yılı tatilinden sonra hükümetin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle geçici olarak kapatılmıştı. Bu ay çalışanlara gönderilen bir mesajda "Herkesin sağlığını ve güvenliğini korumak, hükümetin virüs koruma önlemlerine uymak için Shenzhen'e geri dönmemenizi öneririz" ifadeleri kullanılmıştı.

Reuters'in yayımladığı başka bir rapora göre o zamandan bu yana üretimin devam etmesi onaylandı fakat seyahat kısıtlamaları ve personel sıkıntısı üretimi etkilemeye devam etti.

Apple ölümcül virüsün neden olduğu üretim kesintisinin bu yılın ilerleyen aylarında iPhone kıtlığına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu ve “dünya genelinde iPhone tedarikinin geçici olarak kısıtlanacağını” belirtti.

Teknoloji devi bu ayın başlarında yatırımcılara sunulan bir notta da Çin'de iPhone'lara olan talebin düşmesine de neden olan koronavirüs nedeniyle üç aylık gelir beklentilerini karşılamanın pek mümkün olmadığını söylemişti.

Notta “Ülke genelinde üretime tekrar başlanıyor fakat normal koşullara tahmin ettiğimizden daha yavaş dönüyoruz.

Şimdi ve her zaman olduğu gibi birincil önceliğimiz çalışanlarımızın, tedarik zinciri ortaklarımızın, müşterilerimizin ve faaliyet gösterdiğimiz toplulukların sağlığı ve güvenliğidir” ifadelerine yer verildi.

iPhone 12 üretiminin etkilenip etkilenmediği netleşmiş değil fakat firmanın ana ürünü olan aygıt hala üretim sürecinin erken safhalarında ve Eylül'e kadar piyasaya sürülmeyecek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU