Hamaney’den yabancı basına suçlama: Virüsü bahane ederek halkı seçimlere katılmaktan vazgeçirmeye çalıştılar

İran lideri Hamaney, ülkesinde cuma günü yapılan seçimlere katılımın az olmasının sorumlusu olarak ABD ve İsrail etkisindeki basını gösterdi, Hamaney, "Yabancı basın, virüsü bahane ederek halkı seçimlere katılmaktan vazgeçirmeye çalıştı" dedi

Fotoğraf: AFP

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ülkesinde düzenlenen seçimlerde katılımın az olmasından ABD ve İsrail merkezli basını suçladı.

Hamaney, ofisinden yapılan yazılı açıklamada, düşman olarak nitelendirdiği ABD ve İsrail'in, "İran'ın muhtelif temellerine darbe vurmak amacıyla komplo hazırladığını" ileri sürdü.

thumbs_b_c_26cdc74976a4682ea09e2890ff4c35a7.jpg
Fotoğraf: AA

 

Hamaney, "Düşmana karşı darbeyi vurmak için hazır olmalıyız" ifadesini kullandı.

Yabancı basının İran'daki parlamento seçimlerine yönelik kara propagandayı aylar öncesinden başlattığını ileri süren Hamaney, seçimlerin yaklaşmasıyla bu propagandanın da arttığını savundu.

Hamaney, "Yabancı basın, virüsü bahane ederek halkı seçimlere katılmaktan vazgeçirmeye çalıştı. Bunu fırsata dönüştürmekten geri kalmadılar. İran, seçimlerde düşmanın propagandasını ve fırsatçılığını boşa çıkardı" görüşlerini paylaştı.

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Seçmen gelmeyince sandıklar gece de açık kaldı

İran'da 11. Dönem Meclis Seçimlerine katılım, bir önceki seçime göre yüzde 30 civarında azalarak yüzde 42,57 olarak gerçekleşti.

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli, seçim sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 24 milyon 512 bin kişinin oy kullandığını ve katılımın yüzde 42,57 olduğunu ifade etti.

Vetolar nedeniyle reformistlerin büyük bir bölümü seçimlerde aday gösterilememiş ve reformist seçmen de seçimi boykot etmişti.

Ülkede çarşamba günü görülmeye başlayan yeni tip koronavirüs vakalarının da seçimlere katılımı etkilediği belirtiliyor.

İran'da 26 Şubat 2016'da yapılan 10. Dönem Meclis Seçimlerinde 33 milyon 956 bin kişi oy kullanmış ve katılım yüzde 61,83 olmuştu.

Cuma günü yapılan seçimde 6'da kapanması gereken sandıklar, daha çok seçmen geleceği düşüncesiyle 23.30'a kadar açık tutulmuştu. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU