TÜPRAŞ’ın net kârı bir yılda yüzde 86 düştü, kâr payı dağıtmama kararı aldı, yüzde 2 üzerinde değer kaybetti

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ, 2019’daki üretim artışına rağmen 2018’deki 3,7 milyar liralık kârından 526 milyona kadar geriledi. Kâr payı dağıtılmaması kararı alındı

Fotoğraf: AA

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi'nin (TÜPRAŞ), 2019 yılına ve aynı yılın son çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 

Açıklamaya göre şirketin üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 9'luk artışla, 28,1 milyon ton olarak gerçekleşti. Ancak net kâr düştü. 

Buna göre net 2018'de 3 milyar 761 milyon lira net açıklayan TÜPRAŞ’ta bu miktar yüzde 86 düştü ve 526 milyon lira oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapılan açıklamada Vergi Usul Kanunu (VUK) kayıtlarına göre cari yıl zararı 1 milyar 139 milyon lira olarak belirtildi. 

Açıklamada kâr payı dağıtılmamasına karar verilerek “VUK kayıtlarına göre hazırlanan mali tablolara göre oluşan 1.139.412.897,98 TL cari yıl dönem zararının geçmiş yıl zararlarına aktarılması” kararı alındı. 

2019 yılında, küresel ekonomideki belirsizlikler ve yavaşlama beklentilerinin talep üzerinde olumsuz etki yarattığına işaret edilen açıklamada "Ekonomideki dalgalanmaya jeopolitik gelişmelerin de eklenmesiyle ağır ham petrol arzı gerilerken, artan maliyetler rafinaj sektörü kârlılığını olumsuz yönde etkiledi” denildi. 

Operasyonel kârlılığın zayıf seyrettiği ve finansman giderlerinin arttığı da açıklamada yer aldı. 

Dün yayımlanan bu açıklamanın ardından bugün TÜPRAŞ, Borsa İstanbul açılışında yüzde 2,6 değer kaybetti. 

"Üretim, bakım çalışmasına rağmen arttı"

İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'ndeki uzun süreli planlı bakım ve iyileştirme çalışmasının planlanandan 14 gün önce tamamlandığı ve tesisin emniyetli bir şekilde tam kapasite üretime başladığı vurgulanan TÜPRAŞ açıklamasında şu ifadeler kullanıldı. 
"Kapsamlı bakım çalışmalarına rağmen Tüpraş, Türkiye'nin akaryakıt ihtiyacını hiçbir aksaklığa izin vermeden karşılamaya devam etti. 

Türkiye'nin lider, Avrupa'nın önde gelen rafinerileri arasında yer alan Tüpraş, 2019 yılında uluslararası piyasa fırsatlarını yakından takip ederek ithalat ve ihracat operasyonlarına yardımcı olmak, ikmal ve satış zincirinden ilave değer kazanabilmek amacıyla Londra'da ofis kurdu.

Tüpraş Londra Ofisi'nin de katkısıyla küresel enerji piyasalarına entegrasyonunu güçlendirmeyi hedefliyor."

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu, , yılın son çeyreğinde yüzde 96,2'lik kapasite kullanımıyla 6,9 milyon ton üretim gerçekleştirirken, yurt içi satış miktarı 5,3 milyon ton, toplam satış miktarı 7 milyon ton oldu. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU