Muhalifler, Suriye’ye ait bir helikopteri düşürdü

Serakip ilçesini geri almak için çalışan muhalifler bir Suriye helikopterini düşürdüğünü açıkladı

Suriye'nin İdlib kentinde muhalifler ile Suriye güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Serakib ilçe merkezini geri almaya çalışan muhalifler, Suriye’ye ait bir helikopteri düşürdüklerini ileri sürdü.  Helikopterin mürettebatı ile ilgili ise bir açıklama yapılmadı.

20200211_2_40788048_52039712.jpg
Fotoğraf: AA

 

Askeri muhalifler, Serakib ilçe merkezinin batısındaki Neyrab ile kuzeyindeki Afis köyü hattında rejime ait 2 tankı imha ederken, 1 tank ve 1 adet 23 mm uçaksavar ele geçirdi.

Esed rejimi ve destekçileri, ay başında Rusya'nın hava desteğiyle Serakib ilçe merkezi ve Neyrab ve Afis'in de aralarında olduğu bazı köylere hakim olmuştu.

3143126.jpg
Serakib ilçe merkezi Suriye ordusunun kontrolüne girdi / Fotoğraf: AA

 

Suriye büyük ilçeleri ele geçirdi

Suriye'nin kuzeybatısında 2015’ten beri muhaliflerin kalesi durumunda olan ve Suriye ordusu ile Rus güçlerinin hedefindeki İdlib’de 4 milyon kişi yaşıyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana’da oluşturulan 4 gerginliği azaltma bölgesinden birisi olan İdlip, Suriye ordusunun geçen yıl mayıs ayında başlattığı askeri harekatın hedefi durumunda.

Diğer 3 gerginliği azaltma bölgesini de kontrol altına alan Suriye ordusu, Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi yoğun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018'deki Soçi mutabakatından bu yana İdlib'e düzenlenen saldırılarda 1800'den fazla sivil hayatını kaybetti. Ocak 2019'dan beri Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 767 bine ulaştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU