Borsa İstanbul’da kayıp yüzde 3,5’e ulaştı, 90’dan fazla hisse için devre kesici uygulandı

Suriye’den gelen haberlerin ardından borsada sert kayıplar yaşandı. Yüzde 10’un üzerinde değer kaybeden onlarca hisse için devre kesici başlatıldı

Fotoğraf: AA

İdlib operasyonu devam ederken Milli Savunma Bakanlığı’nın 16:00 sıralarında “Rejim tarafından 10 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur” açıklaması sonrası borsa ve Türk Lirası’nda da kayıplar oluştu 

Zira, bölgeye takviye olarak gönderilen askeri unsurlara Rusya tarafından ateş açıldığı yönündeki söylentiler, “Rusya-Türkiye gerginliği oluşacak mı?” endişesine neden oldu. 

Koronavirüs salgını nedeniyle ölümlerin bine yaklaşması da gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri üzerindeki bir başka baskı unsuru. JP Morgan Gelişen Piyasalar Para Birimleri Endeksi, tarihin en düşük seviyesinde. 

Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi yüzde 3,5 değer kaybının ardından 17:30 itibariyle kayıplarını bir miktar toparladı. Ancak hâlâ yüzde 2,8 düşüşle 117 bin 800 seviyesinde. Endeks güne 120 bin 459 puan seviyesinde başlamıştı. 

Hisse senetlerinde meydana gelen aşırı fiyat değişimlerinin önüne geçmek için uygulanan devre kesici, 90’dan fazla şirketin hisseleri için gerçekleşti. 

Devre kesicinin uygulanmaya başlanmasından sonra beş dakikalık süre boyunca emir toplanıyor. Daha sonraki iki dakikalık sürede ise tek bir fiyat belirleniyor. Hisseler bu fiyattan işlem görmeye başlıyor. 

Güne 6 lira seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru ise 6,02’ye kadar yükseldi. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU