Filistin-İsrail ticaret savaşı: İsrail menşeli danalar geri çevriliyor

İsrail’in Oslo Mutabakatı’nın bir sonucu olarak imzalanan protokolleri ihlal ettiğini belirten Filistin Tarım Bakanı Atari, meseleye İsrailli mevkidaşının değil de savunma bakanının dahil olmasını sorguladı

İsrail'den büyükbaş hayvan sevkıyatı Filistinliler tarafından geri çevrilirken, İsrail de Filistinlilerin tarım ürünlerine yasak uyguluyor (AFP)

Siyasi krizler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın tartışmalı Ortadoğu barış planının yarattığı gerginlik sonrası Filistin-İsrail anlaşmazlığına ticaret savaşı da eklendi.

İsrail Filistinlilere ait tarım ürünlerini yasaklarken, Filistin yönetimi de belli başlı İsrail mallarının Batı Şeria’ya ithal edilmesine izin vermiyor.

İsrailli Jerusalem Post gazetesi, Filistinlilerin yasakladığı ürünler arasında meyveler, sebzeler, şişe sular ve meşrubatlar olduğunu aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin Tarım Bakanı Riyad Atari, İsrail’in Filistin halkını açlıktan ölüme terk etme çabası içinde olduğunu ve gıda güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. İsrailli yetkililerin Filistinlilerin ürettiği zeytinyağının sevkıyatının yanı sıra ihracat için ulaşması gereken limanlara ve sınır kapılarına erişimini engellediğini kaydeden Atari, bu tutumun imzalanmış anlaşmaların ihlali olduğuna dikkati çekti.

Atari, “İsrail’in ürünlerimize yönelik bu tavrı, Filistinli ihracatçılara İsrail limanlarını özgürce kullanma hakkı tanıyan Paris Protokolü’nün ihlali demektir” dedi.

Paris Protokolü, Oslo Mutabakatı’nın bir uzantısı olarak, tam kapsamlı barış ve Filistin devletinin kurulması öncesinde öngörülen ara dönemde ekonomik ilişkileri yönetmeye dair Filistinliler ve İsrailliler arasında 1995’te imzalanmıştı.

Jerusalem Post, İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett’in geçen hafta cuma günü devreye soktuğu Filistinli ürünlerine dair yasağın, Filistin Yönetimi’nin geçen yıl ekim ayında İsrail’den dana alımını durdurmaya yönelik aldığı karara cevap niteliği taşıdığını yazdı.

Filistinli bakan: Seçim yaklaşıyor, tek gerekçe siyaset

İsrailli büyükbaş hayvan yetiştiricileri bu karar nedeniyle zarar ettiklerini belirtirken, Filistinli bakan Atari ise Bennett’in hamlesinin siyaset dışında bir gerekçesinin olmadığını söyledi.

İsrail’de 2 Mart’ta yapılacak erken seçimleri hatırlatan Atari, “Mesele tamamen politik. İsrail’de seçim günü yaklaşıyor ve bu nedenle Filistin tarım ürünlerine yasak duyurusunu İsrail tarım bakanı değil savunma bakanı yapıyor. Savunma bakanının çıkıp da böyle bir konuya karışması tuhaf iş” diye konuştu.

Diğer taraftan Haaretz, çarşamba günü İsrail’den yüklenen iki kamyon dolusu büyükbaş hayvanın Gilboa kapısından geri çevrildiğini belirtti. Haberde aynı gün, Filistinli çiftçilerin yetiştirdiği ve İsrail pazarına doğru yola çıkarılan ürünlerin Gilboa ve Efraim geçişlerinden döndürüldüğü kaydedildi.

 

 

Ortadoğu’dan haberler yapan Amerikan haber ajansı The Media Line ise Arap ve uluslararası kamuoyundan arabulucuların ticaret savaşına tatmin edici bir çözüm bulmak için çalıştığını duyurdu. Adını saklı tutarak konuşan Filistinli bir kaynak da perşembe günü Filistin tarafının taleplerini İsraillilere ilettiğini ancak isteklerin reddedildiğini ifade etti.

Jerusalem Post’un haberine göre Filistinliler İsrail üretimi etleri boykot etmedikleri konusunda ısrar ederken, bu ürünleri yalnızca İsrail’den almakla sınırlandırılmamak ve dünyanın diğer ülkelerinden özgürce et ithal etmek istediklerini söylüyor.

Filistinliler ürünlerini taşımak için büyük oranda İsrail pazarlarına güvenmek durumunda kalırken, ticaret dengesi ezici bir şekilde İsrail lehine işliyor.

 

Independent Türkçe, Jeruselam Post, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU