Hava eksi 40 derece... ABD'de 21 kişi soğuktan öldü

Son 25 yılın en soğuk günlerinin yaşandığı ülkede sıcaklık eksi 40 dereceye kadar düştü; şimdiye kadar 21 kişi hayatını kaybetti

ABD'De son 25 yılın en soğuk günleri yaşanıyor  - Fotoğraf: AA

ABD dondurucu soğuklarla mücadele ediyor. Ülkeyi etkisi altına alan kutup soğukları nedeniyle, hayat felç oldu. Farklı eyaletlerde sıfırın altında 40'a kadar düşen hava sıcaklığı yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 21'i buldu. 

Ulusal Meteoroloji Dairesi cumartesi gününden itibaren sıcaklıkların yükseleceğini duyurdu.

Bölgedeki aşırı soğuklar nedeniyle Chicago Nehri buz tutarken, kentte tüm tren seferleri iptal edildi.

Hudson Nehri buz tuttu 

ABD'de son 25 yılın en soğuk günleri yaşanırken New York ve New Jersey eyaletlerinde sabah saatlerinde hissedilen hava sıcaklığının sıfırın altında 29 dereceye kadar düşmesi sonucu, iki eyaleti birbirinden ayıran Hudson Nehri'nin bir kısmı buz tuttu. 

Ayrıca Manhattan'ın merkezindeki Bryant Park'taki Josephine Shaw Lowell çeşmesi de buz tutarak turistler için ilginç görüntüler oluşturdu. New Jersey'de bazı okullar, sabah gecikmeli olarak eğitime başladı. 

Michigan eyaletinde de soğuk havalar nedeniyle resmi dairelerin bugün kapalı olacağı duyuruldu. 

Uzmanlar, özellikle yaşlı ve hastaların mecbur kalmadıkça evden çıkmamaları, elektrikli ısıtıcı ve battaniye kullanımı konusunda dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.

Afet durumu ilan edildi

Hafta sonu da devam etmesi beklenen dondurucu soğuklar nedeniyle bazı eyaletlerde afet durumu ilan edildi. 

Dondurucu soğukların olduğu yerlerde evsizler için sığınma evleri açıldı. 

1994 yılından beri en soğuk günlerin yaşandığı ülkede hava sıcaklığının Antartika’nın bazı bölgelerinden bile daha soğuk olduğu belirtiliyor. 

Dondurucu soğuklar ulaşımı da etkiledi. Havalimanlarında buz tutması nedeniyle 3 binden fazla sefer iptal edildi. Pekçok eyalette de okul ve üniversiteler tatil ilan edildi.

Dondurucu soğuğun nedeninin,  kuzey kutbunda görülen ‘kutup girdabının' güneye kaymasından kaynaklandığını belirtiliyor. 

Dondurucu hava nedeniyle ülkedeki 83 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor. 
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU