Mısır'da 12 yaşındaki kız çocuğu kadın sünneti nedeniyle öldü

Pek çok Mısırlı yanlış biçimde işlemin İslam'ın gereği olduğuna inanıyor

Mısır'da aileleri, kızlarını sünnet ettirmeyi durdurmaya özendiren ulusal kampanya reklamı (AP)

Yerel medyanın aktardığına göre, Mısır'ın güneyindeki idari bölge Asyut'ta Mısırlı savcılar, hatalı gerçekleştirilen kadın sünnetine maruz kalan 12 yaşındaki kız çocuğunun ölümüne neden olduğu öne sürülen 4 kişiyi gözaltına aldı.

Mısırlı haber kuruluşları, yetkililer ve hak savunucusu gruplara dayandırarak, Nada Abdul-Maksud çarşamba günü özel bir klinikte yapılan ameliyatın ardından gerçekleşen komplikasyonlar sonucunda öldüğünü söyledi.

Kadında cinsel hazzı engellemek için gerçekleştirilen ameliyat biçimi Mısır'da yasadışı olmasına rağmen özellikle kırsal bölgelerde ve Nil Nehri havzasının güneyinde kalan yerleşim yerlerinde uygulanmaya devam ediyor.

Gözaltına alınanlar arasında çocuğun ebeveynleri, dayısı ve ameliyatı gerçekleştiren hekim yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır'da kadın ve çocuk hakları savunucusu topluluklar, davaya önem verilmesi ve adli kovuşturma başlatılması için çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre 15 ila 49 yaşlarındaki Mısırlı kadınların yaklaşık yüzde 87'si bu işleme maruz kalıyor. Ne Kur'an'da, ne de sonraki İslam kaynaklarında böyle bir uygulamaya yer veriliyor olsa da, Mısırlıların yarısı uygulamanın kadının namusunu korumanın bir yolu ve İslam'ın gerekliliği olduğuna inanıyor.

Uygulamanın kadınlarda ciddi fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor.

Mısır devlet başkanı Abdülfettah es-Sisi, geçen yaz kadın sünnetine dikkat çeken bir konferans düzenlemişti. Mısır'ın resmi haber ajansı MENA'ya göre hem Avrupa Birliği'nin hem de Afrika Birliği'nin destek verdiği toplantıda konuşmacılar dini yetkililere "kadınların namusunu korumak için kadın sünneti ve çocuk evliliği gerektiği yönündeki yanlış inancın kökünün kurutulması ve bu uygulamaların dini öğretilerde yeri olmadığının, eski geleneksel adetlerin bir parçası olduğunun halka anlatılması" için çağrı yaptı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU