Çin’de "6 Şubat’tan sonra hastalık patlayacak" söylentisi

Doğu Türkistanlı Zülfikar Ali, Çin’de hastalığın 6 Şubat’tan sonra artacağı söylentisi olduğunu öne sürdü. Gerekçe, 25 Ocak’taki Çin Yeni Yılı tatili öncesi Vuhan’dan ayrılan 600 bin kişinin bazılarında virüs olma ihtimali

Çin, koronavirüsüyle mücadele ediyor / Fotoğraf: AA

Çin bir süreden beri dünyayı da endişeye sürükleyen koranavirüsle mücadele ediyor.

Virüsün ilk çıktığı şehir Vuhan, 23 Ocak’tan bu yana karantinada. 

Doğu Türkistan’da da sessiz bekleyiş sürüyor

Çin’e bağlı Sincan Özerk Bölgesi yani Türkiye’deki adıyla "Doğu Türkistan Bölgesi" de hastalığın ulaştığı yerler arasında.

Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlı Zülfikar Ali, Urumçi şehrinde üç kişide virüsün tespit edildiğini belirterek, “Görüştüğüm tanıdıklarımdan edindiğim bilgiye göre Doğu Türkistan’da da sessiz bir bekleyiş var. Bir çok dükkanın kapalı olduğunu söylüyorlar” dedi. 

zülfikar.jpg
Zülfikar Ali, anavatanı Doğu Türkistan'da da endişeli bekleyişin hakim olduğunu söyledi/ Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"600 bin kişi bayram nedeniyle Vuhan'dan ayrıldı"

Zülfikar Ali, asıl endişenin 6 Şubat ve sonrasına dair olduğunu iddia ederek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Halk arasında şöyle bir söylenti yayılmış. Gerçi onu bazı doktorlar da dile getiriyormuş. Ocak ayının 25’i Çin’de yeni yıl bayramıydı. Vuhan’da ise karantina 23’ünde ilan edildi. Sırf bu bayram nedeniyle 600 bin kişinin günler öncesinden Çin’in  farklı yerlerine gittiği söyleniyor.

 

Virüs etkisini 6 Şubat’tan sonra gösterecek iddiası

Zülfikar Ali, bayram nedeniyle yüzbinlerce Vuhanlı'nın memleketlerine gitmiş olmasının beraberinde şu korkulu bekleyişi de başlattığını iddia etti:

Şimdi asıl endişe şu; Virüsün kuluçka süresi 14 gün. Dolayısıyla Vuhan’dan ayrılıp ülkenin farklı yerlerine giden ve virüs taşıyan insanlardaki rahatsızlığın, şubat başından itibaren - özellikle de 6 Şubat'tan sonraki günlerde- nüksedebileceği, bu nedenle hastalığın 6 Şubat'ta patlayacağı iddia ediliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU