Hindistan polisi "şüpheli göçmen" saydığı yüzlerce işçinin evini kimlik bilgilerine dahi bakmadan yıktı

Aktivistler yaşananların iktidar partisinin “Müslümanlara zulmetmeye” dair daha kapsamlı gündemiyle örtüştüğünü belirtiyor

Evlerin tahliye edilmesi, yerel BJP eyalet meclisi üyesinin gecekondu mahallesi hakkında bir videoyu tweet atıp, bu kişileri “birlikte yaşayan ve gittikçe daha fazla insanı getirmeye devam eden” Bangladeşliler olarak adlandırmasının ardından geldi (Screengrab / Twitter)

Narendra Modi yönetimindeki Hindistan’da üst düzey siyasi kişilerin Müslüman göçmen işçilerle ilgili genellikle “ajanlar” bazen de “beyaz karıncalar” gibi son derece aşağılayıcı ifadeler kullanması olağan hale geldi.

Dahası bu retorik, eskiden Bangalore olarak bilinen büyük şehir Bengaluru’da bu hafta yüzlerce işçinin gecekondu mahallesindeki evlerinin “şüpheli kaçak göçmenleri” barındırdıkları bahanesiyle buldozerlerle yıkılmasıyla birlikte meyvesini verdi.

Resmi bir direktiften yoksun polis müdahalesiyle gerçekleştiği görülen eylem, yüzlerce kişiyi evsiz bırakırken, bu kişiler hala ayakta kalan barakalarda sınırlı alanları paylaşmak ya da sokaklarda uyumak zorunda bırakıldı.

Şehir yönetimi hadiseyi orta rütbeli düzenbaz bir yetkilinin eylemleri diye lanse ederken, Modi’nin iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) yerel şubesiyse yıkım olayını “yerinde karar” diye karşıladı.

Olay geçen pazar günü yanlarında sivil polislerin yer aldığı JCB buldozerlerindeki erkeklerin kentin doğusundaki kayıt dışı yerleşim yeri Kariyammana Agrahara’da 600 eve baskın düzenlemesiyle başladı.

Bu kişiler o an orada bulunların hepsini Bangladeşli yasa dışı göçmen ilan ederek, evleri yerle bir etmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardından sosyal medyada yayılan videolarda, mahalle sakinlerinin seçmen kimlik kartlarını, Aadhaar diye bilinen biyometrik kayıt belgelerini ve aslında Hindistan’ın diğer eyaletlerinde doğup büyüdüklerini gösteren diğer kanıtları sunmaya çalıştığı görüldü.

Fakat belgelere kayıtsız kalmayı sürdüren polis, daha sonra yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, bu tür dokümanları diğer eyalet yetkilileriyle teyit etmeye ne zamanları ne de paraları olduğunu belirtti.

Yıkım yaklaşık 200 evin yerle bir edilmesinin ardından sona erdi. Hukukçu aktivistlerin müracaatı sonrası Karnataka eyaleti Yüksek Mahkemesi çarşamba günü yürütmenin durdurulmasına ve böyle bir hadisenin nasıl yaşandığını saptamak için hem polis hem de belediye şirketiyle ilgili derhal soruşturma başlatılmasına karar verdi.

Bengaluru’daki göçmen işçilere ücretsiz yasal destek sunan Alternative Law Forum girişiminin üyesi Lekha Adavi, The Independant’a yaptığı açıklamada, gecekondu mahallesinde yaşayanların şehre Batı Bengal, Assam gibi Hindistan’ın diğer eyaletlerinden ve hatta Karnataka’nın içinden geldiğini söyledi.

Bangladeş’ten gelen yasa dışı göçmenler veya üçüncü ya da dördüncü nesil göçmenler olsalar da ne belediye yetkililerinin ne de yerel polisin bu şekilde hareket etme yetkisi bulunuyor. Bu, federal yetkilileri ilgilendiren bir mesele oluyor.

Adavi, hadisenin özellikle endişe verici olduğunu çünkü bölgenin yerel BJP yasama meclisi üyesi Aravind Limbavali’nin “temizlik olmadan… yasa dışı faaliyet alanı” diye nitelendirdiği ve “Bangladeşli yasa dışı şüpheli göçmenlerin” barındığını söylediği yerleşim yerinin videosunu tweet atmasından sadece birkaç gün sonra yaşandığını belirtti.

Bu tür yorumlardan başkaları da var. Yıkımdan sadece iki gün sonra, BJP’nin Batı Bengal eyaletindeki en üst düzey yetkilisi Dilip Ghosh, Hindistan’a giren “20 milyon Bangladeşli Müslüman ajanın” bulunduğunu söyleyerek, “Burada hiç kimsenin kalmasına izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

 

 

Adavi, hükümetin yakın zamanda Müslümanları dışarıda tutan mülteciler için vatandaşlık kanununu onaylaması ve Assam eyaletinde ulusal vatandaşlık kaydı (NRC) oluşturulması uygulamasıyla birlikte “şu an Hindistan genelindeki" daha kapsamlı göçmen karşıtı "algı" ile Bengaluru’daki evlerin tahliye edilmesi arasında açıkça bir bağlantı bulunduğunu söyledi.

Adavi, şunları söyledi:

Bu adamların onların (BJP’nin) ajandasını uyguladıkları çok açık, olanlar bundan ne daha az ne de daha fazlası. Bu kişiler onların Müslümanlara zulmete ajandalarını uygulamak istiyor ve Bangladeşli Müslüman göçmenler de tüm bu ajandanın bir piyonu haline geldi.

NDTV’ye konuşan 24 yaşındaki Muhammed Riyad'ul İslam, evinin pazar günü yıkıldığını ve bu hafta yıkımlardan önce zaten iki kişinin barındığı bir barakada kalmak zorunda bırakıldığını söyledi.

“Eğer burada Bangladeşliler varsa onları soruşturmanın ve göndermenin polisin görevi” olduğunu kabul eden İslam, “(Fakat) biz Assamlıyız – biraz önce NRC’den geçtik ve tüm kanıtlarımız var. Polis, ‘Bangladeşliler’ diyerek evleri yıkmak yerine bu belgeleri kontrol etmeli… Burada yaşayan herkes Hindistan’ın farklı yerlerinden” dedi.

Karnataka eyaletinin eski siyasi lideri Siddaramaiah, evlerin boşaltılmasını ve yıkımı “BJP hükümetinin insanlık dışı eylemi” diye nitelendirdi.

Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisinin sözcüsü VS Ugrappa ise “Oradaki insanlara ne olduğunu sadece Tanrı bilir. Bu, orman kanunundan başka bir şey değil ve nihayetinde hükümet sorumlu tutulmalı” diye konuştu.

Deccan Herald gazetesinin görüştüğü Kariyammana Agrahara’daki yerel karakolun üst düzey bir yetkilisi, kimlik bilgilerini teyit etmenin gecekondu sakinlerine bağlı olduğunu belirterek, “Bu belgelerin gerçek olduklarının garantisi nedir?” diye ekledi.

Yetkili, güvenlik güçlerinin daha önce Batı Bengal’e gitme ve göçmen işçilerin belgelerini teyit etme girişimlerinin oradaki eyalet makamlarca uygunsuz bulunduğunu söyledi.

Belediye yönetiminin yerel şube başkanı D Randeep, yazılı açıklamasında evlerin tahliye edilmesine ilişkin “hiçbir üst düzey yetkilinin önceden bilgilendirilmediğini” kaydetti. Randeep, polise gönderdiği mektupla hadiseyi tetikleyen mühendisin, tanımlanmamış bir “eylemle” karşı karşıya kalacağını ve pazar günkü olaylara ilişkin detaylı bir rapor hazırlanacağını ifade etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU