BM: Bezos'un telefonunun hacklenmesinde Veliaht Prens'in rolü olabilir

BM ekibi, Amazon ve Washington Post'un sahibi Jeff Bezos'un telefonunun hacklenmesiyle ilgili verileri inceledi

Jeff Bezos, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la 2016'da Riyad'da bir araya gelmişti / Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler'e bağlı uzmanlar, Amazon'un kurucusu ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos'un telefonunun hacklenmesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın parmağı olabileceğini gösteren verilerin bulunduğunu açıkladı.

BM ekibi, gazetenin Suudi Arabistan ile ilgili haberleri ele alış tarzını etkilemek amacıyla bu işlemin yapılmış olabileceğini kaydetti.

Uzmanlar, iddialarla ilgili derhal soruşturma açılması çağrısında bulundu. Yetkililer, Prens Muhammed bin Selman'ın 'muhalif gördüklerini sürekli ve kişisel olarak hedef alma çabalarının' da soruşturulması gerektiğini söyledi.

Çağrıyı yapan ekipte BM'nin yargısız infazları inceleyen özel raportörü Agnes Callamard ve ifade özgürlüğü konularından sorumlu özel raportörü David Kaye yer aldı.

Suudi Arabistan reddetti

Suudi Arabistan yönetimi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, Bezos'un telefonunu hacklediği iddialarını reddetti.

Elçiliğin mesajında "Jeff Bezos'un telefonunun hacklenmesinin arkasında Krallığın olduğu yolundaki haberler saçma. Gerçeklerin ortaya çıkması için bu iddialarla ilgili soruşturma başlatılması çağrısında bulunuyoruz" denildi. 

Bezos’tan Kaşıkçı paylaşımı

İddiaların gündeme gelmesinin ardından Washington Post patronu Bezos, kişisel Twitter hesabında İstanbul'da katıldığı, Cemal Kaşıkçı'nın ölüm yıl dönümündeki anmadan bir fotoğrafı "Jamal" (Cemal) etiketiyle paylaştı.

 

Suudi yetkililerin haberdar olduğu iddiası

ABD'nin Wall Street Journal gazetesine konuşan adları açıklanmayan Suudi yetkililer, Bezos'un telefonun hacklenmesine ilişkin planlardan haberdar olduklarını söyledi.

Yetkililer, hackleme operasyonunu Veliaht Prens'in eski danışmanı ve eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud el-Kahtani'nin organize ettiğini, bunun gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya yönelik daha geniş baskı kampanyasının parçası olduğunu öne sürdü.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, 1 Mayıs 2018'de Muhammed bin Selman'ın WhatsApp hesabından Bezos'a zararlı yazılım içerdiği öne sürülen bir video gönderilmesinden sonra telefondan büyük çapta verinin indirildiğini öne sürmüştü.  

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluk binasında 2 Ekim 2018'de öldürülmüştü.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU