Yasadışı göç, yeni Cezayir yönetimi açısından endişe kaynağı

Sahil güvenlik ekipleri, yasadışı göç girişimlerini engellemeye, insan kaçakçılığı ağlarını parçalamaya ve gençlerin İspanya ve İtalya kıyılarına ulaştığı hakkında sosyal medya organları aracılığıyla yayınlar yapmaya her gün devam ediyor

9 Ocak 2020 tarihinde uluslararası sulardaki yasadışı Libyalı göçmenler / Fotoğraf: AP

Cezayirli yasadışı göçmenleri taşıyan tekneler, Avrupa sahillerine doğru yelken açtılar. Bir ay önce seçilen Cumhurbaşkanının vaatlerinin, gençlerin kalplerindeki umut tohumlarını yeşertmesine rağmen teknelere, beraberlerinde hayal kırıkları ve umutsuzluklar eşlik etti. Bu çerçevede İspanya ve İtalya’ya giden gençler hususunda çeşitli soru işaretleri gündeme geldi.

Yasadışı göç

Yasadışı göç, göçmenlerin ayrıldığı ve varacağı ülke hükümetleri açısından endişe kaynağı olmaya devam ederken, ülkenin yeni cumhurbaşkanının seçilmesinden 1 ay sonra bu göç girişimlerinin Cezayir’de yeniden başlaması, vaatlerini yerine getirme ve taleplere yanıt verme çerçevesinde henüz ciddi adımlar atılmadığı göz önüne alındığında, Cumhurbaşkanı Tebbun ve 10 gün önce kurulan hükümeti için endişe uyandırıyor. Zira sokaklar da ülkenin tanık olduğu finansal, toplumsal ve ekonomik krizler dolayısıyla birkaç bakanla sınırlı olmayan bir yeterlilik hükümetinin kurulmasını bekliyor.

Güvenlik organları, sürekli faaliyette

Sahil güvenlik ekipleri, yasadışı göç girişimlerini engellemeye, insan kaçakçılığı ağlarını parçalamaya ve gençlerin İspanya ve İtalya kıyılarına ulaştığı hakkında sosyal medya organları aracılığıyla yayınlar yapmaya her gün devam ediyor. Bu bağlamda Savunma Bakanlığı, ülkenin batı kıyılarında 38 kişinin tekneler aracılığıyla bulunduğu yasadışı göç girişimlerini engellediğini açıkladı. İspanya sahillerine yasadışı göç girişimi düzenlemeye yönelen bir ağın çökertildiği, 2 kişinin de tutuklandığı belirtildi.

12 Aralık seçimlerinden bugüne kadar geçen süre zarfında ülkenin batısındaki Relizane vilayetine bağlı güvenlik unsurları, yasadışı göç turları düzenleyen iki kişi hakkında bilgilere ulaştıktan sonra beş kişilik bir ağı devirmeyi başardı. Güvenlik unsurları, bir güvenlik planından sonra söz konusu iki kişinin evine teftiş amaçlı baskın düzenledi. Aynı şekilde gizli yelkenli turlar düzenleyen 3 kişi de bir başka operasyonla tutuklandı. Güvenlik organları, tutukluları yargılanmak üzere mahkemeye teslim etti.

Yasa dışı göç, masum değil mi?

Ouargla Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörü Ahmed Miğari, yaptığı açıklamada, 10 gün önce kurulan yeni hükümetin, bu yasadışı göçlerin sorumlusu olmadığını söyledi. Independent Arabia’ya konuşan Miğari, “Bakanlar sayısının artması ve Cumhurbaşkanı Tebbun’a hizmet eden kişilerin üst makamlarla ödüllendirilmesi, gençlerin öfkelenmesine yol açan sebeplerden biri. Birçok alanı etkileyen yeni vergilerin kullanılması ve ücret artışlarının durdurulması karşısında fiyatların sürekli yükselmesi, bunların tamamı hayal kırıklığına yok açan durumlardır” ifadelerini kullandı. Miğari, halk hareketinin, bu olguyu durdurduğunu ve gençlerin kalplerini umutla doldurduğunu belirterek, “Fakat durum, gençlerin taleplerinin tam tersinin ortaya koyulduğunu gösteriyor. Özellikle de halk hareketi, derisini değiştirdikten sonra cumhurbaşkanı ve hükümeti, güven verici önlemlerini ve kararlarını ilan etmeyi erteledi” dedi.

Özellikle de gizli turlar gerçekleştiren ve sosyal medya organlarında göçmenleri bu tür turlara teşvik edici kampanyalar düzenleyen ağların çökertilmesine izin veren çok sayıda güvenlik operasyonu çerçevesinde yasadışı göç turlarının masum olmadığına inanılıyor. Konuya dair açıklama yapan Ahmed Miğari, “Yasadışı göç, Avrupa’da kalkınma vaadiyle gençlerin günlük sorunlarını sömüren suç ağları için kazançlı bir iş haline geldi” dedi.

Halk hareketinin etkisi sona eriyor

Gazeteci Muhammed Lahvazi, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, “Halk hareketi, yasadışı göç olgusunu geçici olarak durdurmayı başardı. Çünkü kötü yaşam koşulları ve çeşitli olumsuz uygulamalar hakkında umutsuzluk yükünü hafifletti” ifadelerini kullandı. Lahvazi, “Ama halk hareketinin gençlere aşıladığı zafer coşkusu uzun sürmedi” değerlendirmesinde bulundu.

Bu olgunun, ilk olarak vatandaşların yaşam koşulları, ikinci olarak da ülkenin genel siyasi ve ekonomik durumuyla ilgili olduğunu söyleyen Muhammed Lahvazi, “Bu iki faktör, büyük ölçüde Akdeniz’in kuzey kıyısına yönelik gizli göç düzeyini artırıyor. Yaşam standardının, ülkenin vatandaşların karar alma sürecine katılımını gerektiren siyasi ve ekonomik istikrarsızlığının bir ürünü olduğunu düşünürsek eğer, siyasi durumu çevreleyen etkileşimlerle ortaya çıkan belirsizliğin, yasadışı göç düzeyini artıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Trajedi ve kara leke

Yeni yetkililer ve aileler, hava olaylarının neticesi olarak Cezayirli gençlerin boğulma ve Akdeniz’de kaybolma görüntülerinin geri dönüşü hususunda endişeli. Savunma Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl onlarca yasadışı göçmen teknesi ele geçirildi ve sahil güvenlik görevlileri de binlerce girişimi engelledi. Durum, aileler açısından bir trajedi olduğu kadar, hükümetin alnında da bir karar leke oluşturdu. Peki Cumhurbaşkanı Tebbun ve hükümetinin başbakanı, gençlerin umut ve güvenlerini geri kazanmak için uygun vasfa sahip mi?

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/85856

DAHA FAZLA HABER OKU